Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tváře Ameriky: „Polovina psů v americké armádě je z Česka a rozumí českým pokynům“

Jennifer je vojačka z povolání. Tento měsíc po dvaceti letech v armádě odešla do civilu. Foto: Jana Ciglerová, Deník N
Jennifer je vojačka z povolání. Tento měsíc po dvaceti letech v armádě odešla do civilu. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

Každý den příběh. Prázdninový seriál Deníku N přináší denně jeden krátký rozhovor s obyčejným člověkem z USA. Každý je jiný, každý má jiný pohled, ale všichni tvoří Tváře současné Ameriky. Jednu otázku dostali všichni stejnou: zda budou v prezidentských volbách příští rok volit Donalda Trumpa.

Jennifer Connola (38)
Vojačka z povolání
Místo narození: Oklahoma City, Oklahoma
Žije: Miramar, Florida

„Tenhle měsíc jsem po dvaceti letech v armádě odešla do vojenského důchodu, byla jsem pilotkou-instruktorkou. Armáda mě na ten odchod připravovala rok. Musela jsem například absolvovat kurz pro civilisty, kde mě učili, jak se chovat jako běžný člověk.

Do armády jsem vstoupila, když mi bylo osmnáct, a tak nic jiného neznám. Jen třeba způsob komunikace je mezi vojáky dost jiný než mezi ostatními lidmi. Říkáme si věci přímo, nepoužíváme zdvořilostní fráze, mluvíme v pokynech. To v běžném životě není dost dobře možné.

Vojákům a vojačkám, kteří v armádě skončí, dělá velké problémy se do obyčejného života zařadit. Buď se pak do armády vrátí, nebo je jejich zařazení do života neúspěšné, což má mnoho podob. Pád do různých závislostí bývá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tváře Ameriky

USA

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější