Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko jako laboratoř. Pro vládní rozvojový fond se ve světě jen těžko hledá obdoba

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jedinečnost se té myšlence nedá upřít. Nápad vlády zřídit Národní rozvojový fond, do kterého by měly přispívat banky a možná i další velké firmy, ve světě téměř nemá obdoby. Jenže kvůli tomu chybí i zkušenosti, jak takový projekt může dopadnout.

Fond má zatím jen hrubé obrysy, finální verze se má představit až v září. Zatím se pravidelně schází lidé z ministerstev a bank a diskutují o tom, jak by to celé mělo vypadat. Před začátkem prázdnin místopředseda vlády a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) s bankéři představil hrubé obrysy: Čtyři největší české banky do fondu dobrovolně investují až sedm miliard korun, fond by měl dokázat mobilizovat finance v hodnotě až 35 miliard.

A zájem prý mají nejen banky. „Jsou to i firmy z energetiky, ale není to třeba ČEZ. Jde o společnosti z klasického průmyslu. Nikdo nám ale neřekne, jestli do toho půjde, dokud neuvidí strukturu investičního fondu,“ řekl Deníku N ministr Havlíček.

Vstupních sedm miliard by mělo financování veřejných projektů zlevnit podobně, jako ušetříte na hypotéce, když jste na začátku schopní dát větší obnos z vlastní peněženky. „Bude potřeba nemocnice, která bude stát nějakou částku. Fond do toho vnese například dvacet procent, zbytek bude z komerčních institucí. Ale díky tomu, že fond vnese peníze, komerční instituce tam nejen dají peníze, ale bude to i za výrazně výhodnějších podmínek,“ řekl Deníku N vicepremiér Havlíček, který má vznik fondu na starosti. Investice mají směřovat nejen do zdravotnictví, ale například i do dopravy nebo školství.

Banky jsou ve svých vyjádřeních jednotné a o fondu mluví výhradně pozitivně. Podobně jednohlasně odmítají, že by jejich příznivý postoj byl ovlivněný hrozbou zavedení bankovní daně, kterou navrhla sociální demokracie. Právě to je hlavním argumentem kritiků fondu, mezi něž patří například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan premiér říká bankám, zaplaťte nám něco do fondu, nebo vás zdaním. Takhle se nechová stát, ale mafie. Je to jako: buď dáte výpalné, nebo schválím zákon,“ kritizoval návrh bývalý ministr financí.

Zástupci finančního sektoru jsou ale podle svých slov spokojení s tím, že peníze do fondu mohou vložit. „Smyslem fondu je pomoci pokrýt projekty, které by za normálních okolností nebyly komerčně financovatelné. To je princip, který je běžně využívaný nejen ve světě,“ řekl Deníku N výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.

Podobně mluví i zástupci jednotlivých bank. „Obdobné fondy jako náš národní rozvojový jsou věc stará pomalu jak lidstvo samo. Když se podíváte do Itálie první poloviny 19. století, do Francie, najdete tam totéž, obdobné organizace věnované financování infrastruktury, menšímu byznysu a bydlení či dnešním jazykem start-upům, fungovalo to obdobně,“ řekl ekonomickému deníku E15 šéf Komerční banky Jan Juchelka.

Jenže lidé mimo bankovnictví poukazují na to, že podobný model

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější