Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politika pro něj byla únik po rodinné tragédii. Teď chce zvýšit porodnost a přejmenovat mateřskou

Aleš Juchelka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Aleš Juchelka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Z moderátora pořadu pro teenagery se stal odborníkem vládního hnutí na rodinnou politiku. Brojí za podporu velkých rodin a ve Sněmovně mu visí zákon o přejmenování mateřské dovolené, který vypadá jako boj s větrnými mlýny. Na pozadí vlastní rodinné tragedie Aleš Juchelka zkoumá, jak přimět Čechy mít více dětí a zvýšit vážnost rodičovství.

Před dvěma lety se Aleš Juchelka rozhodl vstoupit do vrcholové politiky. Na tom by nebylo nic zvláštního – pro stejný krok jako někdejší televizní moderátor, podnikatel a ostravský zastupitel se s větším či menším úspěchem rozhodne řada lidí. Neobvyklé ale byly Juchelkovy motivace. Kromě snahy prosadit své ideje zde byla ještě jedna – rázně ukončit životní etapu, kterou procházel.

V roce 2010 jeho třetímu synu Oliverovi diagnostikovali metabolickou poruchu nazvanou mukopolysacharidóza typu IIIA, neboli také Sanfilippův syndrom. Nemoc je zákeřná tím, že v prvních letech života ji prakticky nelze poznat. Z pohledu blízkých se tak narodí zcela zdravé dítě, které zdárně prospívá. Pak ale začne vývoj stagnovat, dítě začne zapomínat to, co umělo, objeví se hyperaktivita, pak naopak pomalá ztráta pohybových schopností, epilepsie, ztráta schopností jíst. Vzácná nemoc končí smrtí, lék neexistuje, pouze zmírňování příznaků.

Oliver – na fotografiích velice podobný svému otci – si tímhle vším procházel spolu se svou rodinou od svých tří do deseti let. V tentýž rok, kdy zemřel, jeho otec ohlásil kandidaturu do Sněmovny.

Když dnes poslanci ANO Juchelkovi položíte dotaz na to, zda byla v pokusu o vstup do politiky snaha utéct před tím, co se v jeho rodině předchozích sedm let dělo, bez zaváhání odvětí: „Ano. Byla to snaha o změnu. Potřeboval jsem prostě úplně vypnout a změnit ve svém životě primární činnost. Dostat se z toho pryč,“ vysvětluje ve své pražské poslanecké kanceláři, kam pravidelně dojíždí z rodné Ostravy.

Mluvit o smrti dítěte není pro třiačtyřicetiletého muže ještě stále lehké i přesto, že na dotazy o něm odpovídal už několikrát. Během rozhovoru dvakrát požádá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější