Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš chce, aby mi ruply nervy, říkal Šmarda. Nakonec se nominace vzdal

Nový předseda ČSSD Michal Šmarda musí řešit spory ve straně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Nový předseda ČSSD Michal Šmarda musí řešit spory ve straně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se vzdává nominace na post ministra kultury. Oznámil to již předsedovi strany Janu Hamáčkovi. Předtím pro Deník N přirovnal premiéra Andreje Babiše k manželovi, který chce týráním svoji ženu donutit k rozvodu.

„Já samozřejmě za současných okolností ve vládě Andreje Babiše (ANO) být nechci. Nedává to vůbec žádný smysl. Já tady nebudu hrát s někým nějaké hry na to, že počkáme, budeme ho ještě chvíli trápit a on pak odstoupí sám,“ řekl Šmarda v přímém přenosu v Událostech komentářích. Krátce předtím seznámil se svým rozhodnutím předsedu strany Jana Hamáčka.

„Určitě je lepší být hlavou v Novém Městě na Moravě než ocasem v celé České republice,“ pokračoval dále Šmarda. Ačkoli o dalších adeptech na post ministra kultury příliš hovořit nechtěl, zmínil, že strana má celou řadu šikovných lidí, například hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického nebo hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Jedním dechem ale namítl, že by to mohlo oba muže oslabit před krajskými volbami. Další adeptkou je podle něj náměstkyně ministerstva kultury Kateřina Kalistová.

Ke stažení nominace se na Twitteru vyjádřil i vicepremiér Hamáček. Napsal, že jeho rozhodnutí lidsky chápe a respektuje, ač ho mrzí.

Deník N požádal o vyjádření i premiéra, zatím ale bez odezvy.

Už odpoledne přitom Šmarda Deníku N sdělil své výtky na adresu předsedy vlády. Ten nejprve vyhověl sociálním demokratům a Šmardovu nominaci na Hrad donesl. V pátek ale řekl, že se Šmardou ve vládě být nechce, zejména kvůli jeho mediálním vystoupením.

„On nechce porušit koaliční smlouvu, tak mě teď bude urážet, dehonestovat, vymýšlet různé kauzy a průsery a bude říkat, že by mě nepředstavil řediteli něčeho a že ho moc kritizuju. Bude to dělat tak dlouho, dokud mi nerupnou nervy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější