Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filip přišel s novým důvodem, proč odmítnout Šmardu. Podobně útočil i na Pocheho

Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předseda KSČM se veřejně pustil do Michala Šmardy. Není to poprvé, kdy Vojtěch Filip veřejně zaútočil na ministerského kandidáta ČSSD, kterého odmítal jmenovat Miloš Zeman. Podobně se zachoval i při nominaci Miroslava Pocheho.

V době, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že nehodlá s Michalem Šmardou (ČSSD) sedět v jedné vládě, zhodnotil nominanda sociálních demokratů na post ministra kultury i předseda KSČM Vojtěch Filip: „Prezident má vážné pochybnosti o kompetencích pana Šmardy. Podle mě hraje roli i podíl Michala Šmardy na likvidaci Fondu dětí a mládeže, bývalého SSM. Že to tam nedobře dopadlo, to víme,“ uvedl Filip pro server Novinky.cz.

Prezident Miloš Zeman ve svých výhradách vůči Šmardovi přitom tuto konkrétní výtku ani jednou veřejně neuvedl. Hlavu státu přitom ze zdrženlivosti v komentářích příliš podezírat nelze. V prohlášení, v němž oznamoval své rozhodnutí Šmardu ministrem nejmenovat, o něm uvedl, že je „odborně nekompetentní“ a „nikdy se českou kulturou nezabýval“. Nadto již dříve uvedl v Mladé frontě jako argument i Šmardovo chybějící vysokoškolské vzdělání.

Předseda KSČM tedy do veřejné debaty vnesl další argument proti Šmardovi – bez dalšího vysvětlení naznačil, že Šmarda má podíl na likvidaci Fondu dětí a mládeže. Kandidát na ministra kultury to odmítá. „Na konci devadesátých let jsem skutečně byl členem výboru Fondu dětí a mládeže. Poté, co fond vstoupil do likvidace, nedopadl celý proces dobře. Za převody, které byly následně zpochybněny, jsem nenesl odpovědnost,“ uvedl pro Deník N Michal Šmarda.

„Pan Filip má zjevně nějaký důvod, proč

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější