Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská opozice je holka se špatnou pověstí – nemá vizi, lídra ani nápady, zato velké ego a radost z obušků

Ruské ženy začaly po vzoru Bělorusek aktivněji veřejně vstupovat i protestovat. Část mužů je za to nazývá prostitutkami. Foto: ČTK/AP
Ruské ženy začaly po vzoru Bělorusek aktivněji veřejně vstupovat i protestovat. Část mužů je za to nazývá prostitutkami. Foto: ČTK/AP

Namísto mladých lidí s hesly o svobodě se dnes na prospektu Sacharova v Moskvě sešli představitelé starší generace s rudými prapory se srpy a kladivy a nostalgií v očích. Taky jedna z tváří ruské opozice. Skuteční protivníci režimu měli masové akce tentokrát opět zakázány. A tak to zkusili jinak – každý sám. To se smí.

Věčný vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov vystoupí na tribuně stojící v ulici, která se jmenuje po muži pronásledovaném právě komunistickým režimem. Na prospekt Sacharova přijde vrchní ruský bolševik se symbolikou strany na bundě značky Nike. Podle odhadů nezávislých médií dorazilo tentokrát na radnicí povolený mítink levicové opozice něco přes čtyři tisíce lidí. Novinářům vůdce parlamentní opozice Zjuganov vysvětlí, že ministr vnitra je rozumný a inteligentní člověk a že zatčení při minulých protestech si za všechno mohou sami. Kdyby se chovali způsobně jako komunisté, nikdo by je obušky nemlátil.

Zhruba ve stejnou dobu, kolem poledne, se u památníků lidí ze zcela protilehlých ideových táborů – písničkáři a rebelovi Vladimiru Vysockému a životní družce otce světového proletariátu V. I. Lenina Naděždě Krupské – objevují novináři a policisté. Fotografové se přetlačují o nejlepší místo, jako kdyby měla vystoupit nějaká filmová hvězda. Jako první přichází starší muž s dlouhým plnovousem. Stojí, dívá se před sebe jakýmsi prázdným pohledem. А s podomácku vyrobeným plakátem s nápisem „Jho FSB“.

Nudná opoziční sobota

Za svobodné volby do moskevské dumy a za propuštění zatčených aktivistů se v sobotu demonstrovat nesmí. Organizátoři zvolili tedy zákonem povolený způsob – protest jednotlivce. Lidé se pak střídají na určitém místě, každý postojí s heslem, přičemž si musí dávat pozor, aby si vedle něj nestoupl někdo další, neboť to by už mohlo být zhodnoceno jako nepovolené shromažďování.

Televize Dožď opět zdarma přenášela v přímém přenosu sobotní akce opozice. Počtem diváků se ale nemůže státním televizím vůbec rovnat. Zdroj: Dožď

Kolem se procházejí lidé, diskutují, sem tam novináři uloví známější tvář, teď do kamery nezávislé televize Dožď hovoří kdysi slavný vůdce demokratické strany Jabloko Grigorij Javlinskij: „Je potřeba ještě čas, aby se zformovala velká politická síla…, uvidíme, jak se to na podzim bude rozvíjet…, lidé jsou nespokojeni.“ Jako by četl některý ze svých hodně starých projevů. Tahle sobota do dějin ruské opozice asi nevejde.

Raději zadusit v zárodku

Přestože se při pohledu na obrazovky zahraničních televizí zdá, že v Rusku se kromě současných demonstrací za svobodné volby do moskevské dumy v politice nic jiného neděje, ruský divák často o akcích moskevských aktivistů nic neví. Nebo si myslí, že je organizují zahraniční tajné služby, jak to říkají v ruské státní televizi.

Ruská opozice je v krizi. A to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější