Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spoření na důchod se má vyplatit víc. Podnikatelům stoupnou odvody „pro jejich dobro“

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo práce naznačilo první možné úpravy penzijního systému. Důchodový věk možná neporoste, ale odvody podnikatelů ano. V našem pravidelném přehledu najdete také informace o současném i budoucím zdražování elektřiny nebo jak se zachovat, když v zahraničí přijdete o doklady.

Větší motivace k úsporám

Stát chce podpořit spoření na důchod, třeba pomocí investic. Chystá proto několik opatření, která spolu s dalšími plány shrnuje v koncepci, již schválila vláda letos v březnu. Nyní ministerstvo financí k těmto opatřením ve veřejné konzultaci představilo jasnější obrysy, z nichž ty nejdůležitější shrnuje v článku server Měšec.cz.

Produktů vhodných pro spoření na důchodový věk je dost, tvrdí ministerstvo. Stát jich ale podporuje jen několik. Lidé je navíc využívají jen do částky, která slibuje státní příspěvek nebo odpočet od daňového základu.

Ministerstvo proto navrhuje zvýšit státní příspěvek za vyšší vklady do penzijního spoření ve třetím pilíři. V současnosti se státní podpora pohybuje od 90 do 230 korun za úložky od 300 do 1000 korun. Nově by měl stát přidat ještě patnáct procent z části vkladu nad tisícovku. U plateb nad tři tisíce by příspěvek byl 530 korun a bylo by možné uplatnit existující daňovou úlevu.

Kromě toho chce stát podpořit také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější