Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman nemá co posuzovat, kdo je a není kompetentní. Za pád vlády by mohl on, říká ústavní právník a exposlanec Jičínský

Zdeněk Jičínský dostal od prezidenta Miloše Zemana 28. října 2014 na Pražském hradě medaili Za zásluhy I. stupně. Foto: ČTK
Zdeněk Jičínský dostal od prezidenta Miloše Zemana 28. října 2014 na Pražském hradě medaili Za zásluhy I. stupně. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) má s prezidentem Milošem Zemanem zvláštní vztah a kvůli tomu nechce důsledně trvat na tom, aby se Michal Šmarda (ČSSD) stal ministrem kultury. V rozhovoru pro Deník N to říká právník, odborník na ústavní právo a bývalý poslanec za sociální demokracii Zdeněk Jičínský. Prezident Zeman se podle Jičínského cítí posílen přímou volbou. Ta ale nezměnila pravomoci hlavy státu, upozorňuje.

Prezident Miloš Zeman oznámil, že kandidáta sociální demokracie Michala Šmardu ministrem kultury nejmenuje. Vy Miloše Zemana znáte dlouhá léta. Překvapilo vás jeho rozhodnutí?

Svým způsobem mě opravdu překvapilo, protože prezident Zeman má dost zkušeností i z doby, kdy byl ještě v jiných funkcích, například předsedou vlády. A do této situace se dostal jako předseda vlády proti prezidentu Václavu Havlovi.

Myslím, že značnou část veřejnosti překvapil. Naše ústava je založena na tom, že politický systém je spojen s fungováním politických stran. V důsledku toho je koncipována i role premiéra. Premiér je ten, kdo sestavuje vládu a rozhoduje o jejím složení, a prezident ji potvrzuje. Tomu ale musí předcházet politická jednání, bez toho se samozřejmě nemůže žádná vláda utvořit. Myslím, že právě politická jednání byla na začátku podceněna.

V jakém smyslu?

Souvisí to i s problémem odvolání ministra kultury Antonína Staňka, kde je řada okolností, které jsou širší veřejnosti nejasné a neznámé. Po odvolání generálního ředitele Jiřího Fajta i ředitele muzea v Olomouci se zvedla nevole v kulturní obci. To je zajímavé pro kulturní obec, ale nemyslím, že by to uvádělo do pohybu širší množství občanů.

Zdeněk Jičínský
Jičínský je český právník a politik, disident a signatář Charty 77. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1969 získal titul profesora. Coby právník se zaměřuje zejména na ústavní právo a teorii státu. Členem KSČ byl do nástupu normalizace, poté ho ze strany vyhodili. Působil v Občanském fóru, od roku 1996 do roku 2010 byl – byť s přestávkou – poslancem a působil například i v ústavně právním výboru. Prezident Miloš Zeman mu 28. října 2014 udělil medaili Za zásluhy I. stupně.

Tam došlo k prvním problémům i z hlediska sociální demokracie, která se nevyslovovala jedním hlasem. V době tlaků jen kulturní obce místopředseda Roman Onderka řekl, že Staněk by měl asi odejít. A potom i na základě dalších tlaků Jan Hamáček souhlasil se Staňkovou rezignací. Určité věci nebyly z politických hledisek zcela dodrženy a vznikly tenze mezi premiérem, prezidentem a sociální demokracií, ve kterých hrál nějakou roli Babiš, ale totéž ještě byl problém ve vztazích sociální demokracie a prezidenta. Bez toho si určité věci spojené se Šmardou nelze vysvětlit.

Je to úspěšný sociálnědemokratický politik, na posledním sjezdu byl zvolen místopředsedou, dobrý starosta Nového Města na Moravě. Samozřejmě ke kulturní problematice měl dosti daleko, protože to není těžiště práce starosty. Teď když prezident vyjádřil své stanovisko, to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější