Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Manželkám volali cizí lidé s ruským přízvukem.“ České stíhače čeká Pobaltí a triky v ruském rukávu

České stíhací letouny Gripen. Foto: Armáda ČR
České stíhací letouny Gripen. Foto: Armáda ČR

Od prvního září do 31. prosince budou čeští letci střežit vzdušný prostor Pobaltí. Zdánlivě rutinní mise – Češi už v minulosti pětkrát střežili Pobaltí či Island – má některá „poprvé“. Například se nyní prvně mluví o tom, že manželkám nasazených aliančních pilotů volali na soukromé telefony cizí lidé s ruským přízvukem.

Zprávu o nezvaných telefonistech přinesla před několika dny nizozemská média. Podrobně se jí věnoval list De Telegraaf a také veřejnoprávní stanice NOS.

Příběh je to v zásadě jednoduchý: jste manželka či partnerka nizozemského letce nasazeného ve spojenecké zemi v blízkosti ruských hranic. Zazvoní vám telefon. A anglicky či holandsky hovořící hlas s ruským přízvukem se začne ptát: „Co dělá váš muž v Pobaltí? Co si o tom myslíte? Nebylo by lepší, kdyby se vrátil?“

Telefon se dá samozřejmě položit. Ale poselství těch hovorů není v tom, co říká mluvčí, ať je to kdokoliv a kdekoliv. Jde o psychologickou hru: když budeme chtít, dosáhneme ti na rodinu, továrišči. To je náhoda, že jsi zrovna nasazený u ruských hranic, co?

Nizozemští vojenští zpravodajci podle místních médií o incidentech vědí, blíže je ale nechtěli komentovat. Odborník na záležitosti obrany Dick Zandee z Nizozemského ústavu mezinárodních vztahů Clingendael pro stanici NOS poznamenal, že partnerky a rodinní příslušníci letců bývají s možnými riziky seznámeni dříve, než vojáci do mise vyrazí.

Poprvé na ruských hranicích v „nové“ době

Příběh z roku 2017 se objevil v médiích teď, když českým letcům s pěti stíhacími letouny Gripen a dalšímu personálu, celkem až 95 lidem, zbývá pár týdnů do začátku mise v Pobaltí. Pro Čechy první od ruské anexe Krymu a války na východě Ukrajiny v roce 2014, která výrazně vyostřila vztahy mezi Západem a Ruskem.

Generální štáb o pokusech ovlivnit rodiny aliančních vojáků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější