Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpův boj s americkými muslimskými zákonodárkyněmi pokračuje. Nechtěl, aby je pustili do Izraele

Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová. Foto: Erin Scott, File Photo, Reuters
Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová. Foto: Erin Scott, File Photo, Reuters

Donald Trump jako spojenec izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se nezastal dvou členek Kongresu vlastní země kritických ke Státu Izrael, když je izraelská vláda nechtěla pustit do země. „Vypovídá to především o úrovni Donalda Trumpa,“ řekl k tomu bývalý český velvyslanec v USA Petr Kolář.

Konflikt republikánského amerického prezidenta Donalda Trumpa s progresivním levicovým křídlem Demokratické strany pokračuje. Tentokrát jde o dvě členky Sněmovny reprezentantů kritické k politice Izraele Rashidu Tlaibovou a Ilhan Omarovou.

Včera Izrael oznámil, že jim neumožní vstup do země. Tlaibová, která má palestinské kořeny a příbuzné v Západním břehu Jordánu, však nakonec bude moct své příbuzné z „humanitárních důvodů“ navštívit.

Trump nejenže jako prezident USA krok neodsoudil, ale média informují, že měl sám za toto rozhodnutí lobovat. „Bylo by velkou slabostí, kdyby Izrael umožnil kongresmankám Omarové a Tlaibové zemi navštívit. Ony nenávidí Izrael a veškerý židovský lid a není nic, co by mohlo změnit jejich názor,“ napsal Trump na Twitter.

Výlet do Palestiny

Samotný krok vyvolal odsouzení ze strany demokratů a také některých republikánů.

„Stoprocentně nesouhlasím s členkami Kongresu Tlaibovou a Omarovou, co se týče Izraele. (…) Ale odepření přístupu je přesně to, co potřebovaly k zesílení svých útoků na židovský stát,“ napsal na Twitter republikánský senátor

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Izrael

Palestinská území

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější