Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se měří radioaktivita, neviditelná hrůza moderní doby

Fotka je dramatická, naměřená hodnota ne. Foto: Fotolia
Fotka je dramatická, naměřená hodnota ne. Foto: Fotolia

Radioaktivity se bojíme právem. Stejně jako u všeho jiného, i zde je však dobré bát se kvalifikovaně, se základním porozuměním problematice.

Vědci rozlišují radioaktivitu a radiaci. To první je příčinou toho druhého. Radioaktivita je vlastnost některých atomových jader; rozpadají se a z takových atomů pak vychází ven záření. Radiace je název pro toto záření. V běžné řeči se používá termín „radioaktivita“ nebo „radioaktivní záření“ pro oba tyto jevy.

Záření podle řecké abecedy

Existují tři druhy radiace. Z historických důvodů se jim říká paprsky alfa, beta a gama. Čím vyšší písmeno abecedy, tím jsou pronikavější. Alfa částice jsou nejtěžší a lze je odstínit listem papíru. Beta částice jsou lehčí a k jejich zadržení je zapotřebí něco jako hliníková fólie. Nejlehčí jsou nosiče paprsků gama. Ty zadrží jen něco velmi hmotného, třeba kus olova.

Všechny tři druhy záření vznikají při rozpadu atomových jader. Některé látky vystřelují proud malých úlomků, což jsou právě alfa částice. Každá z nich je tvořena shlukem dvou neutronů a dvou protonů neboli jádrem atomu helia. Jiný typ rozpadu dává vzniknout beta částicím, což jsou elektrony. V jádru atomu žádné elektrony nejsou, ale mohou vzniknout, když se neutron změní na proton a uvolní přitom elektron.

A gama paprsky jsou tvořeny proudem fotonů, tedy částic, které jsou nositelem všech elektromagnetických

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější