Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Volal mi Kali, mám setkání s Hranolem.“ Obviněný v kauze Kuciakovy vraždy se chlubil kontakty s ministrem vnitra i premiérem

Expremiér Robert Fico a bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Expremiér Robert Fico a bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Hlavní obviněný v kauze vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové podnikatel Marian Kočner řekl spolupracovnici Aleně Zsuzsové, že mu kvůli registraci jeho strany Cíl volal ministr vnitra Robert Kaliňák, a chystal se také na setkání s premiérem Robertem Ficem. Vyplývá to z přepisů Kočnerovy komunikace v aplikaci Threema, jejichž třetí část přinesl slovenský Denník N.

Setkával se s předsedou vlády, telefonoval si s ministrem vnitra. Alespoň tak to vypadá z komunikace podnikatele Mariana Kočnera a jeho spolupracovnice Aleny Zsuzsové přes aplikaci Threema, kterou má k dispozici policie. Kočner se tím Zsuzsové chlubil, když se zabýval pádem vlády Roberta Fica a registrací politické strany, kterou se pokoušel založit.

(Předchozí dvě části přepisů komunikace najdete tady.)

„Nejde o peníze. Nemáme 10 tisíc. Platných. Proto hledám, kde je chyba. V pondělí budu vědět,“ psal Kočner 3. února 2018, ještě před vraždou Jána Kuciaka.

„Tak mám jít sbírat?“ ptala se Zsuzsová.

„Vydrž. Kali (ministr vnitra Robert Kaliňák, pozn. Deníku N) to řeší. On mi včera volal !!!“ odepsal on.

„Ooooh, to je něco. Jsi vážně frajer. Ave Ty,“ psala ona.

„Tak on je na mé straně,“ odpověděl Kočner.

Jde o více než 600stránkovou komunikaci z období září 2017 až květen 2018. Ne vždy je jasné, co z komunikace se skutečně odehrálo a co může být jen fabulace Kočnera či Zsuzsové.

Marian Kočner. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Falešné podpisy nezachránil ani Kali

Rozhovor se týkal Kočnerova pokusu vstoupit do politiky a založit stranu Cíl. Podle jeho komunikace v aplikaci Threema tomu věnoval mnoho energie, času i peněz. Podpisy mu sbírala Zsuzsová, ale i další lidé. Nedařilo se jim při sklizni tak, jak si představovali, a tak je i falšovali.

Zsuzsová měla kontakt na známou, která měla takzvanou Potravinovou banku. Rozdávala jídlo chudým lidem, ti však za to museli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Vražda novináře Kuciaka

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější