Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dal komikovi tvář Toma Cruise, video viděly miliony lidí. Napravuji špatnou pověst deepfakes, říká slovenský vývojář

Vystupuje na videu Bill Hader, nebo Tom Cruise? Foto: Repro Youtube/Ctrl Shift Face
Vystupuje na videu Bill Hader, nebo Tom Cruise? Foto: Repro Youtube/Ctrl Shift Face

Znepokojivě věrohodná videa, kde mají herci vyměněné tváře nebo se jim v průběhu promluvy střídají, vytváří v Česku žijící slovenský vývojář. Nedávno obletěl svět například jeho skeč s komikem Billem Haderem a Tomem Cruisem. „Napravuji špatné jméno této technologie,“ napsal v korespondenčním rozhovoru pro Deník N vizuální mág, který si říká Tom. Je přesvědčený, že technologie deepfake není tak nebezpečná, jak ji média líčí.

Svým posledním kouskem vzbudil v Česku žijící tvůrce takzvaných deepfake videí rozruch a pronikl na stránky světových médií včetně britského deníku The Guardian. Video, kde se obličej komika Billa Hadera promění v tvář Toma Cruise pokaždé, když začne Hader herce imitovat, se na YouTube objevilo teprve před dvěma týdny. Od té doby nasbíralo víc než čtyři miliony zhlédnutí a tisíce komentářů. V nich se mísí obdiv ke kvalitě zpracování se zděšením z věrohodnosti celého skeče.

„Přechod mezi tvářemi je naprosto nepatrný! Skvělá práce,“ vzkazuje jeden z nejoblíbenějších příspěvků. „Ježíši Kriste, bojím se. S touto technologií skončí svět,“ obává se manipulací další komentující, jehož příspěvek si vysloužil stovky „lajků“.

Sám autor videa se dušuje, že nechce strašit lidi. „Jsem jen uživatelem technologie, kterou vynalezl někdo jiný a existuje už pár let. Deepfake technologie je nástroj, který využívám svým způsobem. Byl zneužitý už dávno, v pornovideích. Pokud něco dělám, tak napravuji špatnou pověst této technologie,“ odpověděl v písemném rozhovoru pro Deník N autor videa, který si říká Tom. Své pravé jméno zveřejnit nechce: „Nepotřebuji, aby mi lidé šťourali do soukromí. Jméno není podstatné. Mám svůj pseudonym a svoji tvorbu.“

Živí se prací pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější