Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fajt přiznal, že žádal vyhazov členů komise, která upozornila na předražený obraz

Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie
Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie

Bývalý šéf Národní galerie Jiří Fajt potvrdil, že požadoval výměnu některých členů komise ministerstva kultury. Ta upozornila na výrazně předraženou cenu středověkého obrazu Zvěstování Panně Marii, který chce galerie koupit. Nadsazení ceny před měsícem potvrdil i posudek Akademie věd ČR. Ministerstvo ale zatím nerozhodlo, jak bude dál postupovat.

Fajt se k případu vyjádřil v reakci na článek česko-německé kritičky umění a novinářky Noemi Smolíkové, zveřejněný v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Smolíková v textu s titulkem „Chamtivost a další machinace“ shrnula pro německé čtenáře nesrovnalosti spojené s Fajtovým působením v čele Národní galerie (NG). Upozornila na jeho kurátorské aktivity, časté výměny podřízených i okolnosti jeho odvolání.

V článku zmiňuje také snahu NG vykoupit středověký obraz s námětem Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře a Fajtovy vazby na kontroverzního soukromého galeristu Jana Třeštíka, který se na předchozím výkupu obrazu podílel.

Článek zveřejněný v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung shrnuje nesrovnalosti v působení Jiřího Fajta v čele Národní galerie. Foto: FAZ

Fajt se proti tomuto článku vymezil v obsáhlém textu do odborného periodika Mittelalter, ve kterém ze svého pohledu popisuje, jak to bylo s jeho působením v čele NG, vyplácením finančních prostředků a řadou dalších detailů. V polemice také připustil, že

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

bartlova.m@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Národní galerie

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější