Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš mladší určitě nesimuloval. Protopopová napsala do zprávy pravdu, říká šéf ústavu Höschl

Ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl. Foto ČTK
Ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl. Foto ČTK

Reportáž serveru Seznam Zprávy, týkající se únosu syna Andreje Babiše, zmiňuje i Národní ústav pro duševní zdraví (NÚDZ). Podle Babiše mladšího mu tamní lékařka Dita Protopopová, která zároveň podepsala zprávu o jeho údajné duševní nemoci, vyhrožovala, že ho buďto zavře do NÚDZ, nebo ho odveze na prázdniny. Ředitel ústavu Cyril Höschl v rozhovoru pro Deník N uvedl, že situaci zatím prověřuje. Protopopová má podle něj v ústavu pouze minimální úvazek. Známý psychiatr také doufá, že lékařčiny vazby na premiéra neovlivnily vyznění její zprávy o zdravotním stavu Andreje Babiše mladšího.

Viděl jste včerejší reportáž, která zmiňuje i zaměstnankyni ústavu Ditu Protopopovou? Co o ní soudíte?

Reportáž jsem viděl a soudím o tom to, že to musím nejdříve vyšetřit a pak až o tom mohu mluvit do novin. Já o tom vím tolik jako každý, kdo reportáž viděl.

V reportáži zazněla poměrně vážná obvinění. Třeba to, že měla být zneužívána odborná péče pro osobní zájmy. Zažil jste někdy něco takového?

Já pořád doufám, že ne. V první řadě se musí hájit zájem a soukromí toho pacienta. Co je chápáno jako zneužívání ve prospěch někoho jiného, bylo nepochybně myšleno jako služba tomu, kdo by byl primárně obtěžován. Je to dvousečná zbraň. To, jak to doopravdy bylo a jestli je to tvrzení proti tvrzení, musím zjistit. Paní doktorky se musím zeptat na její názor.

Ještě jste spolu nemluvili?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější