Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se mohl Babiš mladší dostat na Krym? Rozebíráme pět možností

Krymský most, spojující ruskou pevninu s ukrajinským, Ruskem okupovaným Krymem. Most byl otevřen v květnu 2018. Foto: Morozoff, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Krymský most, spojující ruskou pevninu s ukrajinským, Ruskem okupovaným Krymem. Most byl otevřen v květnu 2018. Foto: Morozoff, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Syn premiéra Andreje Babiše prohlásil, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Pokud tam skutečně byl, existuje pět variant, jak se mohl na poloostrov dostat.

Krym počátkem roku 2014 obsadily ruské ozbrojené síly a poté byl 21. března připojen k Ruské federaci. Většina států světa včetně všech členských zemí EU považuje Krym za ukrajinské území anektované Rusy a cesty na poloostrov svým občanům nedoporučuje.

Přesto je možné se na Krym za určitých okolností dostat. Z čistě právního hlediska jde ovšem vždy (až na vzácné výjimky, například když jde o novináře) o cesty nelegální, pouze s větší či menší mírou respektu k teritoriální celistvosti Ukrajiny.

Za prvé: bez víza s diplomatickým pasem

Pokud by Babiš mladší byl držitelem diplomatického pasu, což nelze vyloučit, pak by mohl bez víza s klidem překročit ruskou hranici a nakonec i ukrajinskou. Ovšem na Krym by ani s tímto diplomatickým krytím vycestovat neměl.

Z hlediska Kyjeva a mezinárodního práva by se bez nutného speciálního povolení vydávaného Ukrajinci ocitl na okupovaném území, a to ukrajinské úřady hodnotí jako nezákonné překročení hranice.

Tato varianta však podle nejmenovaného zdroje Deníku N na českém ministerstvu zahraničí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější