Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Číhala jsem na každou volnou chvilku, říká Martina z jižní Moravy. Kromě dvou dětí se starala o obec s tisíci obyvateli

Martina Burjanová. Foto: archiv Martiny Burjanové
Martina Burjanová. Foto: archiv Martiny Burjanové

Jednou o Vánocích na mě někdo v sedm hodin ráno zvonil, že po obci pobíhá zatoulaný pes, tak jsem ho v županu vyrazila chytat, popisuje matka dvou dětí Martina Burjanová z jihomoravské Březiny, co obnášela práce místostarostky obce s tisíci obyvateli. Její příběh je součástí seriálu, v němž popisujeme, jak čeští rodiče zvládají skloubit péči o malé děti a kariéru.

Místostarostkou obce, která se nachází patnáct kilometrů od Brna, se stala, když bylo jejímu druhému synovi tři měsíce a starší dceři přes dva roky. Práce jí zabrala v průměru zhruba čtyři hodiny denně.

Dcera tehdy nastoupila na tři dopoledne v týdnu do lesní školky, takže dokud byl syn malý a většinu dne prospal, zvládala Burjanová část povinností v této době. Když začalo být miminko aktivnější, najala si rodina paní na hlídání. „To se časem měnilo, dcera už chodila do školky častěji, ale mladší syn vyžadoval opět více pozornosti. Čili člověk musel být flexibilní,“ popisuje šestatřicetiletá matka.

Spoustu věcí také zvládala zařídit po telefonu, když si děti hrály. Pokud se večer konala schůze zastupitelstva, dorazil partner z práce dřív, syna si v prvních měsících navíc brávala na schůze s sebou. „Když byla porada zastupitelstva,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zkušenosti českých rodičů

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější