Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trikolóra jako recyklát. Za Klausem míří desítka bývalých zákonodárců

Do Trikolóry míří exposlanci a bývalí politici z celé řady politických stran. Ilustrace: Deník N, Adobe Stock
Do Trikolóry míří exposlanci a bývalí politici z celé řady politických stran. Ilustrace: Deník N, Adobe Stock

Hnutí Trikolóra hlásí už 8500 takzvaných registrovaných příznivců. Patří mezi ně nejen několik bývalých politiků ODS, ale jak zjistil Deník N, uskupení Václava Klause mladšího posílili také politici z řad bývalých Svobodných, hnutí ANO nebo Realistů. Mezi příznivci se objevuje ale také třeba bývalý poslanec SPR-RSČ či poradce prezidenta Miloše Zemana.

Jedním z registrovaných příznivců hnutí Trikolóra je například prezidentův poradce Jozef Regec. Bývalý československý reprezentant v silniční cyklistice byl od roku 2010 senátorem za ČSSD. O tři roky později ale Regec sociální demokraty i senátorský klub opustil a přešel do Strany práv občanů – tehdy ještě s oficiálním přídomkem Zemanovci. „Neměl jsem možnost prosazovat své myšlenky,“ řekl tehdy Regec pro iDnes.cz. Tehdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za přeběhlictví a podvod na voličích.

A nyní Regece zaujalo hnutí Václava Klause mladšího. „Já jsem s panem Klausem mladším několik let v souznění. Jsem bývalý sportovec cyklista, on je velký příznivec sportu. Sešli jsme se spolu i nad tématem cyklistiky jako takové. Samozřejmě jsou mi některé jeho politické názory a vize blízké,“ řekl Regec na dotaz Deníku N, co jej na hnutí Trikolóra láká.

Prozatím je bývalý senátor registrovaným příznivcem. „Všechno krystalizuje. Až z toho vzejde programové prohlášení nebo vyloženě něco, co bude mít politický podtext, rád bych byl součástí tohoto dění,“ doplnil Regec. „V současné době jsem poradcem pana prezidenta pro sport, to je taková moje největší deviza,“ specifikuje Regec své oblasti zájmu.

Regec však není jediným prezidentovým poradcem, který míří do Trikolóry. Jak již Deník N upozornil, zapojit se chce rovněž exministr zahraničí Jan Kohout, který Zemanovi radí též.

Zklamaní členové SPD

Neméně zajímavou postavou je i bývalý poslanec Petr Vrzáň. Ten v 90. letech seděl ve Sněmovně v dresu SPR-RSČ Miroslava Sládka. Po jejich politickém krachu ve volbách v roce 1998 převlékl stranický dres a přešel k sociálním demokratům. Svým způsobem se tak v něm zračí zmínka Miloše Zemana o „zdivočelých sociálních demokratech“, jak nazýval právě sládkovce.

Do Sněmovny se Vrzáň chtěl dostat i ve volbách v roce 2013, tentokrát na kandidátce SPOZ. Neúspěšně. Naposledy o něm Deník N psal jako o vyloučeném členovi hnutí SPD Tomia Okamury, za které zkusil opět štěstí při sněmovních volbách 2017. Vrzáň se veřejně angažoval také jako výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů, tedy jako zástupce provozovatelů hazardních přístrojů.

I on poslal na transparentní účet Klausova hnutí sto korun, což je minimální částka, kterou podporovatelé hnutí skládali. „Podpořil jsem Trikolóru skromnou částkou, protože věřím Václavu Klausovi mladšímu, a to na základě jeho dlouhodobě publikovaných názorů,“ napsal Vrzáň Deníku N. „Navíc osobně jsem cinkal klíči v listopadu 1989 mimo jiné pro svobodu slova, a proto je moje místo vždy na straně osobnosti vyloučené pro názor, navíc vlastenecký,“ dodal někdejší republikán Vrzáň.

Petr Vrzáň jako šéf SPELOS. Foto: Václav Šálek, ČTK.

Dodejme, že Klaus byl z ODS vyloučen po vystoupení, ve kterém připodobnil přejímání evropské legislativy k „židovským výborům“, a také po slovech, že v evropských volbách nebude volit svou tehdejší stranu, protože je na dovolené.

Otázka Vrzáňova členství je prý předčasná, záleží na tom, jak bude hnutí budovat členskou základnu. „Je ale nepochybné, že mnoho bývalých zklamaných členů SPD o členství bude zřejmě usilovat,“ myslí si Vrzáň.

Vrzáň je, stejně jako již zmíněný Jan Kohout, jedním z bývalých členů ČSSD, kteří uvažují o angažmá v novém hnutí. Svůj příspěvek pro registrované příznivce hnutí Trikolóra poslal mimo jiné také Miroslav Kostelka. Ten jako bezpartijní za ČSSD ve vládě Vladimíra Špidly vedl ministerstvo obrany. Následně působil jako český velvyslanec v Rusku.

Známá klausovka

Bohatou politickou zkušenost má i další registrovaná fanynka Trikolóry

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější