Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jediné férové řešení je odpustit dětem dluhy úplně. Ne je trestat tříletou insolvencí za dluhy rodičů

Ilustrační snímek. Foto: Deník N
Ilustrační snímek. Foto: Deník N

Komentář Jany Ustohalové: Senát dnes schválil mírnější podmínky pro oddlužení dětí. Nově budou dětským dlužníkům stačit tři roky v insolvenci. Politici to považují za velký posun. Ve skutečnosti je to ale jejich pokrytectví, protože jediné férové řešení by bylo odpustit dluhy dětem úplně.

„Chceme dát šanci dětským dlužníkům zaplatit dluhy, které vznikly nespravedlivě v době, kdy byli dětmi, ale především, kdy se ze stokorunových dluhů staly desítky či stovky tisíc,“ prohlásila poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) v ČT24.

Novela insolvenčního zákona uvádí, že pokud pocházejí minimálně dvě třetiny dluhů z dětství, nebudou potřeba k oddlužení žádné další podmínky kromě prokázání veškerého úsilí k jejich splacení po dobu tří let. Jenže i to je pro osmnáctiletého člověka strašně dlouhá doba. Navíc má být trestaný za něco, co nemohl ovlivnit nebo o čem nevěděl. Zodpovědnost za dluhy tak jde za rodiči, ale za chyby dospělých se politici rozhodli trestat děti. A navíc ještě ty nejohroženější a nejchudší, které mají už tak špatnou startovní pozici do života.

Co je tedy opravdu na tom všem děsivé, že jsou politici schopní odepsat už na prahu dospělosti tisíce dětí, a ještě se za to pochválit.

Dnes má dluhy 6,5 tisíce dětí, další desetitisíce si je přinesly do dospělosti a pronásledují je doteď. A mnoho se jich to dozví až s úderem osmnáctých narozenin.

Že politici nezrušili dluhy úplně, což je jediná spravedlivá cesta, protože děti za svoje dluhy nemůžou, se zřejmě stalo i kvůli přesvědčení části zákonodárců, že smyslem života chudých, ale i všech ostatních lidí, je neustále vymýšlet, jak se obohatit na úkor státu nebo někoho jiného, jak zneužívat systém. A že být zadlužený někoho baví. Stejně jako je třeba baví žít v ghettu, na ubytovně nebo rovnou na ulici, v chudobě a bez budoucnosti.

Že je zábavné nemít účet, aby na něj nemohl exekutor, mít trvalé bydliště na obecním úřadě, kde vám nemůže zabavit ledničku nebo televizi, pracovat načerno, protože z částky nezabavitelného minima můžete v lepším případě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější