Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Úspěchy“ socialismu 21. století: ropné velmoci Venezuele došel benzin

Čerpací stanice v Caracasu. Foto: Ivan Alvarado, Reuters
Čerpací stanice v Caracasu. Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Latinskoamerická země má největší zásoby ropy na světě, přesto tamní řidiči musejí na benzin čekat ve frontě dlouhé dny. Jak může ve Venezuele stát jedno vejce stejně jako 93 300 000 litrů benzinu a jak je možné natankovat plnou nádrž levněji, než za kolik si mezitím obstaráte hotdog, popisuje Tomáš Nídr.

První potíž, kterou ve Venezuele máte, když si chcete natankovat, je najít konec fronty. Devětačtyřicetiletá úřednice Belsi Márquezová z města San Cristóbal na západě republiky nalezla svoje místo na konci řady o sedmi stovkách aut. Organizátoři fronty jí na okno krémem na boty napsali její pořadí, aby se předešlo hádkám. Čtyři dny čekala, musela ve voze přespávat, než si konečně naplnila nádrž. Zaplatila tou nejnižší bankovkou, kterou v její vlasti mají, a cítila se šťastná.

Jak vylíčila v reportáži španělského deníku El País, jedna její kamarádka měla tu smůlu, že když na ni po sedmi dnech čekání přišla řada, vymačkala z hadice jen pár litrů. Tragikomické v zemi, která má největší prokázané zásoby ropy na světě.

Auto s venezuelskou vlajkou u čerpací stanice. Foto: Adobe Stock

Vajíčko za cenu 93 milionů litrů benzinu

Samozřejmě, nemusela čekat tak dlouho. Mohla si zaplatit člověka, který by za ni ve frontě vystál důlek. Ve Venezuele, která se propadla do nevídané hospodářské krize, jsou „čekači“ nejobvyklejším náhradním povoláním pro ty, kteří své bývalé zaměstnání ztratili v ekonomickém chaosu a ještě – na rozdíl od více než čtyř milionů spoluobčanů – neutekli za lepším živobytím do zahraničí.

Také mohla od někoho trpělivějšího koupit jeho místo v pořadníku anebo zajet na černý trh k překupníkům, kteří svoje zboží získávají momentálně od nejmocnější instituce ve státě, kterou je armáda. Dvacetilitrový kanystr se ke konečnému zákazníkovi dostane za 25 dolarů, což může ovšem být pro osoby bez rodinného „sponzora“ v zahraničí nedostupná suma.

Nutno zdůraznit, že Márquezová při čekání ve frontě měla štěstí, protože ji v zemi, která se stala nejvražednější v Latinské Americe, nikdo nepřepadl.

Venezuela má světově nejdražší pohonné hmoty, pokud to přepočítáváme na hodiny, které lidé musejí investovat do jejich získání. Pokud však budeme hledět pouze na cenovku, levnější už to být nemůže. Autor textu si vzpomíná na svoji první návštěvu Caracasu v roce 2008, kdy si na čerpací stanici

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější