Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dokončeme rok 1989, láká AfD východní Němce k zemským volbám

Björn Höcke, spolupředseda a lídr kandidátky AfD v zemských volbách 2019 v Durynsku. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters
Björn Höcke, spolupředseda a lídr kandidátky AfD v zemských volbách 2019 v Durynsku. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Alternativa pro Německo (AfD) se před zemskými volbami v Braniborsku, Sasku a Durynsku začala vymezovat nejen proti establishmentu, ale i proti komunistické diktatuře.

Zemské volby ve třech východnoněmeckých zemích tento rok kromě obligátních otázek školství, bezpečnosti a infrastruktury přinesly i jedno pozoruhodné téma.

Zdá se, jako bychom byli opět v NDR, milí přátelé,“ řekl lídr kandidátky AfD v Durynsku Björn Höcke před měsícem na setkání s příznivci. „Kvůli tomu jsme revoluci nedělali, to nechceme nikdy znovu zažít,“ dodal.

Na podzim půjdou do volebních místností Braniboři, Sasové a Durynkové. AfD se pustila do boje nejen proti establishmentu, ale nově i proti diktatuře bývalé NDR. Ne všichni východoněmečtí disidenti jsou z toho nadšeni.

Jako Stasi

Tento rok Německo oslavilo 70 let své ústavy a na podzim bude slavit 30 let od pádu komunismu. Při pohledu na program braniborské AfD se zdá, že k pádu komunistické diktatury ani ke znovusjednocení země nedošlo.

„Není tu ani rovnost životních podmínek mezi Západem a Východem, ani opravdová svoboda myšlení. Kdo dnes myslí ‚jinak‘, je za to utlačován, jako to dělala Stasi,“ stojí na stránkách braniborské AfD.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější