Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvě důležitá desatera. Dodržením těchto pravidel ochráníte své děti, aby se na internetu nestaly obětí pedofilů

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Máte doma dítě, dospívající dívku či chlapce? Kdy jste se naposledy byli podívat, co mají v mobilu, s kým a o čem si tam píšou a jaké fotografie a videa mají uložené? Připadá vám myšlenka kontrolování aktivit dítěte v mobilu jako nepatřičné zasahování do jeho práv?

Pak byste měli vědět, že práva vašeho dítěte nebudou pedofily, sexuální predátory ani zloděje vůbec zajímat. Jednu z nejlepších ukázek, jak vážné to je, můžete vidět díky Vítu Klusákovi a jeho projektu V síti, o němž jsme v Deníku N před časem podrobně psali v článku s příznačným názvem: „Rodičům dvanáctiletých dívek nikdo penisy neposílá. Tak si myslí, že je Facebook bezpečný.“

Facebook. Místo, kde rodiče zamrzli

Najít dítěti v mobilu Facebook už není tak běžné jako v minulosti. Facebook je pro staré! Děti a mládež přestává zajímat a už dobré dva roky ho ignorují. Důvodů se dá najít hodně, ten hlavní je, že je to prostě nuda. Pak také to, že jsou na něm rodiče, a dále, že už je starý, už není cool. Pokud ho mají a používají, tak je to často z toho důvodu, že to po nich chce škola nebo někdo jiný.

Mladí ale používají Messenger, který jim po Facebooku často zbyl. Dobrá ukázka toho, kam se většina aktivit na sociálních sítích přesunula: do chatovacích aplikací, komunikace dvou či několika lidí v uzavřených skupinách. Což hlavně znamená, že je konec veřejným příspěvkům (statusům) a jako rodič nebudete vůbec vědět, s kým si vaše dítě píše, co mu posílá a co dostává.

Messenger je ale už také poznamenaný stigmatem „patří to Facebooku“, takže pro chatování mnohem více slouží WhatsApp a Instagram. Oboje sice také patří Facebooku, ale ještě chvíli bude trvat, než se stigma rozšíří i na tyto aplikace.

Podstatná pro rodiče – zejména u Instagramu – je obliba mizejících zpráv. Na Instagramu i v jeho veřejné podobě v Příbězích lze nastavit, že příspěvek zmizí 24 hodin po zveřejnění. V té neveřejné, tedy v přímých zprávách, se dá zařídit, aby zpráva zmizela hned po přečtení příjemcem. Hodně oblíbený je i audio či video chat. Místo textových zpráv se posílají hlasové či video nahrávky, zpravidla doplněné o záplavu emotikonů, pozměněné filtry, animacemi a přelepkami.

V čem je problém? Pokud si vaše dítě bude na Instagramu vyměňovat erotické fotografie a videa s někým cizím, většinou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější