Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Pokora internetového debatéra, nedrážděte Kreml a nedočkavá divadelní sezóna

Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal
Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal

K psaní tohoto notesu jsem si dneska tak trochu odskočil. Rediguju knížku, v níž už zanedlouho najdete pěkně pohromadě všechny Americké deníky Jany Ciglerové (a ještě něco navíc) a řeknu vám, je na co se těšit. Mám z toho zvolna se klubajícího dílka moc hezký pocit. A věřím, že ho budete mít i vy. Ale nechci předbíhat, tak se raději trochu rozepíšu o tom, co dnes najdete na našem webu i jinde.

Z dnešních událostí, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal

Díky za každý slušný názor. Taky vás někdy tak strašně štvou lidé, s nimiž diskutujete? Třeba na sociálních sítích? Nejradši byste jim řekli něco hodně ostrého, či je rovnou z debaty vyhodili? Nebo naopak chcete sami z diskuse odejít, protože tohle přeci nemáte zapotřebí… Doporučuji přečíst si komentář Evy Romancovové, provozní ředitelky Deníky N (ano, u nás píší skvělé komentáře i provozní ředitelky) a ještě jednou si rozmyslet, než uděláte nějaký neuvážený krok. A můžete si s ní říkat: Díky za každý názor, s nímž se vůbec dá polemizovat.

Těžko odmítnutelné nabídky ke spolupráci. Tak nám prý ruští špióni z vojenské rozvědky napadli počítačovou síť ministerstva zahraničí. To se jednomu ani nechce věřit, když nás někteří naši politici neustále ujišťují, že Rusko je úplně normální stát a skvělý partner pro spolupráci všeho druhu. Po této zprávě, kterou se nyní zabývá senátní bezpečnostní výbor, by myslím o dostavbě dalších bloků jaderné elektrárny Dukovany ruskou státní korporací Rosatom mělo být rozhodnuto. Hlavně ale Kreml ničím nenaštvat, to by nám tady ty sítě mohl pocuchat ještě víc.

Stejný metr, chybné měření. „Prosim vás, v Rusku policajti rozehnali pár nepovolených demonstrací, sem tam někoho vzali v obuškem, a vy s tím naděláte. Viděli jste, co se dělo v Paříži nebo v Barceloně? Všude je to stejný!“ S podobnými úvahami se člověk setkává v debatách na sociálních sítích po každé zprávě o zásahu v Moskvě a dalších ruských městech, kde lidé demonstrují za právo na spravedlivé volby. Jenže to není stejné. Proč, to ve své analýze velmi přesně vysvětluje Michael Romancov.

Další záchranný kruh. Máme tu další pokus, jak rozetnout ten začarovaný kruh zadlužení a exekucí, které některé lidi stahují do ještě větších dluhů. Hnutí ANO navrhuje zvýšení částky, na kterou by exekutoři dlužníkům už nemohli sáhnout. Chce to udělat tak, aby nemuselo růst i životní minimum. Oslovení odborníci na oddlužení s myšlenkou souhlasí, preferují navázání množství nezabavitelných peněz na minimální mzdu, píše Eva Mošpanová. No, uvidíme.

Veselohra na Kladně. Dramatickému, zejména pak i komediálnímu umění se v Kladně daří i o divadelních prázdninách. Tamní herci se ale příliš nebaví. Dost je překvapilo, že magistrát vypsal konkurs na novou jednatelku společnosti, která dvě kladenské scény provozuje, právě v létě. Kupodivu se stihla přihlásit jen jedna uchazečka. To, že se jedná o manželku člena Rady ČTK Petra Žantovského, který publikuje na konspiračních a dezinformačních webech, není v tomto kontextu až tak důležité. Co se vlastně hereckým odborům nelíbí a proč chtějí stávkovat, zjišťoval Jan Moláček.

Manažer na dlažbě. Z Kuby do Spojených států se dostal v prenatálním věku. Dotáhl to na viceprezidenta významného fotografického studia Pier 59. „Žil jsem přesně ten život úspěšného člověka v kreativním oboru v New Yorku, jaký znáte z filmů – práce se slavnými lidmi, herečky, modelové, divoké privátní večírky, spousta peněz, rychlý život,“ líčí se své zážitky. Pak se přestěhoval do Kalifornie a nyní žije na Floridě. Před měsícem ho vyhodili z práce, kde působil jako finanční manažer. Snižovali stavy. Další tvář Ameriky představuje ve svém seriálu Jana Ciglerová.

Pro Pražany a návštěvníky Prahy tu mám jeden tip na zážitek, který by si neměli nechat ujít. Začíná festival Letní Letná a ve středu v jeho rámci francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga přejde po tři sta padesát metrů dlouhém laně od Právnické fakulty přes Vltavu nahoru na Letnou. A to je přeci jen jiný kafe než Vančurův provazochodec Arnoštek v Rozmarném létě.

Co si zítra přečtete v tištěném Deníku N

  • Klausova Trikolóra ulovila dva exministry
  • Filip nakupil další nepravdy o vepřovém
  • Rozhovor: Čísla řídí naši představu o sobě
  • Jak naučili koloběžku chodit do práce

Co dál by vás mohlo zajímat:

Počet čínskou policí uvězněných zahraničních učitelů prudce stoupl poté, co vzrostlo napětí mezi Čínou a Západem, hlásí tamní školy. Více najdete ve zprávě agentury Reuters.

Tomio Okamura se musí omluvit novinářům z Hlídacího psa za to, že jejich web nazval podvodným, informoval o soudním rozsudku napadený server.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyměřila TV Barrandov pokutu 400 tisíc korun za neobjektivitu a nevyváženost, s níž Jaromír Soukup v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa komentoval státní investice a hospodaření některých nadnárodních firem. Zprávu přinesl Newsroom ČT24.

Ruská ambasáda vyzvala vedení Prahy, aby byla na budovu Staroměstské radnice navrácena pamětní deska připomínající podíl Rudé armády v čele s maršálem Ivanem Koněvem na osvobození Prahy od nacistů. Deska byla sundána kvůli rekonstrukci, po ní se už ale na místo nevrátila.

Zapeklitý případ museli řešit policisté v jihovýchodním Německu a jeden z předních amerických listů to zaujalo tak, že o něm přinesl rozsáhlou zprávu. Dva opilí mladíci narazili v noci cestou z hudebního festivalu na chráněného tetřeva hlušce, a nemajíce nic lepšího na práci, umlátili ho pivními láhvemi. To se vcelku pochopitelně nelíbilo skupince lidí, která zrovna procházela kolem. Mladíky zpacifikovala, zavolala policii a zadržela je až do jejího příchodu. Mladí muži se bránili tím, že je pták, dorůstající velikosti domácí slepice, napadl. Píší o tom The New York Times.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější