Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme pseudohokej, ale opravdový sport. Chci být nejlepší na světě, říká florbalový supertalent Langer

Filip Langer se raduje z gólu proti Švýcarům na loňském mistrovství světa. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Filip Langer se raduje z gólu proti Švýcarům na loňském mistrovství světa. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr a Pavel Nedvěd dokázali být na vrcholu svých kariér nejlepší na světě. Jeden v hokeji a druhý ve fotbale. Na podobnou metu by rád ve svém sportu dosáhl také Filip Langer. „Chtěl bych se prosadit dlouhodobě v zahraničí, ale rád bych byl jednou i nejlepší na světě,“ říká sedmnáctiletý florbalista v rozhovoru pro Deník N.

Vzpomenete si ještě, co jste dělali těsně před dovršením plnoletosti? Filipa Langera zvolili před sezonou spoluhráči z Tatranu Střešovice za kapitána.

„V našem týmu není role kapitána zase tolik důležitá. Samozřejmě, občas je potřeba tým usměrnit, ale v Tatranu jsme plus minus všichni stejně staří, takže si může vzít slovo kdokoli,“ říká Langer, který se narodil dva dny před silvestrem v roce 2001.

„Vždy říkám, že na svůj věk nekoukám. Dělám pro florbal všechno, takže jsem rád, že mi to ty úspěchy vrací,“ pokračuje hráč, který si připsal debut v dospělé reprezentaci už v patnácti letech a nechyběl ani na loňském mistrovství světa v Praze.

Právě poté, co dostal odchovanec Střešovic občanský průkaz, naskočil také do nejvyšší domácí soutěže. Jenže v superlize mohl hrát jen na základě výjimky od svazu, protože florbalista v té době nesměl přeskočit dvě kategorie. Patnáctiletý Langer jako dorostenec dominoval v juniorce, takže se posun do A týmu Střešovic nabízel.

„Zpětně jsem za to rád, protože se po mém případu upravila pravidla. Pokud momentálně talentovaný hráč splní podmínky, může naskočit do superligy,“ říká florbalista.

Tato pravidla na začátku roku 2018 ještě neplatila, a tak se Langer po šestnáctých narozeninách vydal do Švédska, kde omezení pro talentované mladíky neplatí.

Tahoun letošních juniorských mistrů světa se ve švédském Pixbu Wallenstam prosadil do dospělého týmu. Přitom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější