Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Herci kladenského divadla protestují proti nové ředitelce. Hlásila se jediná, konkurz byl o prázdninách

Městské divadlo Kladno Foto: ČTK
Městské divadlo Kladno Foto: ČTK

Herci kladenského divadla hrozí stávkou. Nelíbí se jim výměna v jeho vedení. Novou jednatelkou městské společnosti Divadla Kladno, která provozuje dvě divadelní scény ve městě, jmenovali radní v pondělí ekonomku a režisérku Irenu Žantovskou. Podle herců vyhlásilo město výběrové řízení v době divadelních prázdnin, a tak znemožnilo skutečnou soutěž. Vedení radnice argumentuje, že bylo nutné nového šéfa vybrat před začátkem sezony.

Irena Žantovská se do výběrového řízení na nového šéfa kladenského městského divadla přihlásila jako jediná. Manželka člena Rady ČTK Petra Žantovského, který publikuje na konspiračních a dezinformačních webech, vyhrála a nové funkce by se měla ujmout příští týden v pondělí. Herci a další zaměstnanci to ale odmítají.

„Nesouhlasíme s tímhle krokem, protože se nám nelíbí styl a způsob, jakým byla paní Žantovská vybraná,“ řekl Deníku N herec Tomáš Hron, který v divadle vede odborovou organizaci. Podle Hrona město načasovalo výměnu vedení divadla na léto, kdy se do výběrového řízení nemohlo přihlásit víc uchazečů.

„Problém byl už v samotném pojetí výběrového řízení, které bylo naplánováno na divadelní prázdniny, tudíž nikdo z divadelní odborné veřejnosti neměl šanci se na to připravit a přihlásit se,“ myslí si Hron.

„Nebylo to jistě ideální, my bychom také na to raději měli víc času, ale na druhou stranu: byl odvolán jednatel a my jsme se snažili, aby do nové sezony, byť připravené starým vedením, už vcházelo divadlo s nějakým odborníkem,“ řekl Deníku N primátor Kladna Dan Jiránek z ODS, který po odvolání bývalého šéfa dočasně vede i divadlo.

Herec kladenského divadla Tomáš Hron. Foto: Městské divadlo Kladno

Protesty v divadle ale vyvolalo už odvolání předchůdce Žantovské. „Divadlo fungovalo výborně,“ je přesvědčen Hron. „Hlavní argument byl, že narostla ztráta rozpočtu, ale už u toho neuváděli, že se divadlo stěhovalo z malé budovy do velké a že rozpočet 55 milionů je na krajské divadlo naprosto průměrný,“ dodal.

Vedení města ale mělo s řízením divadla podle Jiránkových slov dlouhodobý problém. „My jsme třeba po panu jednateli chtěli, aby předložil srovnání s jinými středočeskými divadly, protože pro nás je problematicky pochopitelné, proč jiná divadla mají menší dotace a větší výnosy na vstupném. Pan jednatel nám za tři měsíce porovnání s vysvětlením ani nepředložil,“ argumentuje primátor Kladna.

Že se novou jednatelkou společnosti má stát právě manželka Petra Žantovského, se v Kladně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější