Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme málo radikální a voliče nám přebral Babiš, hledají komunisté příčiny debaklu

Hana Aulická Jírovcová. Foto: internetové stránky poslankyně
Hana Aulická Jírovcová. Foto: internetové stránky poslankyně

Komunisté poprvé od roku 1996 nebudou v Senátu, neuspěli ani v komunálních volbách. Zástupci KSČM volební debakl vysvětlují různě, podle některých je strana málo razantní a radikální, další hledají příčiny spíše v proměně společnosti či výuce dějepisu na školách. Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná zase věří, že se ostatní strany ve volbách proti komunistům spojily.

„Obecně ve volbách do Senátu je to tak, že jsou všichni proti nám,“ řekla Deníku N europoslankyně Konečná. Vysvětlila, že pokud komunista postoupí do druhého kola, ostatní vyjádří podporu nekomunistickým kandidátům.

Konečná ale věří, že strana vyslala do voleb kvalitní kandidáty, kteří v kampani odvedli skvělou práci. Neúspěch v komunálních volbách by se podle ní měl rozebrat v okresech, kde strana propadla.

Podle poslankyně Hany Aulické Jírovcové byly letošní volby pouze pokračováním propadu voličských preferencí, se kterým se komunistická strana potýká. „Neúspěch nás potkává už ve třetích volbách na všech úrovních a samozřejmě je tam mnoho aspektů: působení kampaně proti straně, která trvá už 27 let, a dalším důvodem může být změna společnosti, na kterou jsme asi v KSČM neuměli úplně reagovat,“ uvedla Aulická Jírovcová.

„Začaly volit mladší generace, na které se působilo jinak, jsou vychovávané jinak a ve školách se učí věci, o kterých si nemyslíme, že jsou v souladu s historií,“ upřesnila Aulická Jírovcová, co se změnilo. Nechtěla ale konkretizovat, v čem se podle ní výklady na školách liší od skutečnosti. „Nemyslím si, že by to bylo konkrétně kolem Milady Horákové. Myslím, že téma Milady Horákové je už taková třešnička na dortu, tedy že se dává více mediálně najevo,“ doplnila poslankyně s tím, že dál už se o tématu nechce bavit.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější