Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kvůli dvacetitisícovému dluhu přišli o modlitebnu za miliony. Muslimové prosí Babiše o pomoc, dům opustit nechtějí

Muslimská modlitebna na Košince. Foto: Alfirdaus
Muslimská modlitebna na Košince. Foto: Alfirdaus

Pražská muslimská komunita přišla o významnou modlitebnu, v níž se v minulosti konaly i akce proti nenávisti. Nemovitost za miliony korun vydražil exekutor kvůli dluhu 22 tisíc za plyn. Muslimové se proto se žádostí o pomoc obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO). Zároveň ve sporu o dům chtějí jít až k Ústavnímu soudu.

Desítky muslimů se pravidelně schází v ulici Na Košince v Praze 8. Stojí tam jedna z modliteben s pravidelným víkendovým programem. K centru Alfirdaus Praha, jak se zařízení jmenuje, patří také školka a jazyková škola. Komunita se také zapojila do kampaně Ne naším jménem, která odsuzovala terorismus.

O problémech centra s exekucí kvůli dluhu 22 tisíc korun za plyn psal Deník N už loni v listopadu. Nyní kvůli tomu centrum s největší pravděpodobností skončí. Majitel Bader Eknaifith si nevšiml výzvy ve své datové schránce. „O dražbě jsem se dozvěděl dva dny předem. Udělali jsme chybu, neboť jsem se dlouho nedíval do datové schránky,“ lituje. Nyní chce případ vést až k Ústavnímu soudu.

Jeho advokát a expert na dluhovou problematiku Petr Němec se chce bránit. „Nepoměr mezi dluhem a hodnotou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější