Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ono se nám to opravdu nepovedlo, hodnotí Stuchlík. Chce Pražanům zlepšit život a na Babiše se nezlobí

Petr Prahu fakt nakopne.
Petr Prahu fakt nakopne.

Od voleb panuje napětí mezi pražskou buňkou hnutí ANO a lídrem Andrejem Babišem. Zastupitelům vadilo, že vinu za výsledek voleb v Praze hodil na ně, případně že jim doporučil, aby zůstali v opozici. Volebnímu lídrovi Petrovi Stuchlíkovi to ale nevadí. Jak řekl v telefonickém rozhovoru pro Deník N, volby pro hnutí ANO v Praze skutečně nedopadly příznivě. Nyní by hnutí mělo být konstruktivní opozicí.

Panují poměrně vyhrocené emoce mezi lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem a pražskou organizací. Zmínil, že v Praze by hnutí ANO mělo skončit v opozici. Vy s ním souhlasíte?

Myslím, že především emoce už opadly. Volební výsledek v Praze není dobrý. Rozumím panu předsedovi, že se mu některé kroky krajské organizace za poslední čtyři roky nelíbí. Nakonec to odráží i ten výsledek. Ale jak jsem řekl, emoce už teď opadly.

Členové pražské organizace Babišovi naopak vyčítají, že mohl zrušit několik problematických pražských buněk, ale on na to prý neslyšel.

Není to tedy částečně i jeho vina, když nebyl přístupný těm argumentům?

Neumím to komentovat, protože to od vás slyším poprvé a v té době jsem součástí hnutí ANO nebyl. Případně jsem působil jako lídr nasazený pro volby. Tohle je otázka na pana Říčaře (předseda krajského výboru hnutí ANO v Praze Jan Říčař, pozn. red.).
Také jim vadilo, že vás jako volebního lídra tři měsíce před volbami dosadil Babiš. On se hájí tím, že šlo o kolektivní rozhodnutí…

Sice jsem nabídku od pana premiéra dostal, ale samozřejmě mě hned potvrdil jak výkonný výbor hnutí ANO, tak krajská organizace. Bez toho by to nešlo.

Jak teď vidíte další vývoj? Budete jednat s dalšími stranami o možné koalici?

Jsme připraveni přijmout všechny zástupce všech ostatních stran, které o to projeví zájem. Skončili jsme, byť těsně, pátí, ta jednání proto musí iniciovat jiní. Na druhé straně jsme připraveni být v konstruktivní opozici a vyzýváme všechny ostatní strany, aby si to s námi sladily. Protože nám nejde o posty. V žádném případě nám nejde o posty. Ale musím říct, že naším cílem – a já osobně jsem proto do politiky šel –, je zlepšení života v Praze a dobudování projektů, které Praha nutně potřebuje. Ať už je to dostavba vnitřního okruhu, metro D nebo rozhýbání bytové výstavby. Ty dokážeme podpořit i z opozice. Skutečně mě překvapuje, že se s námi baví jen některé z těch stran, protože mohu nabídnout dvanáct hlasů, které jsou na zastupitelstvu velice homogenní, silné a připravené pracovat pro Prahu.

Předsedou klubu se stal Patrik Nacher. Vy jste neměl ambice klub vést?

Patrika jsem podpořil, protože u většiny stran a příkladem jsou třeba Piráti, je oddělená funkce lídra od šéfa klubu. To je přirozené, a proto jsem ty ambice nikdy neměl. Je to role Patrika, a proto jsem ho podpořil.

Mě jen překvapilo, že teď jdete do ústraní.

Nejdu do ústraní. Nebo proč myslíte, že jdu do ústraní? Protože nejsem předseda klubu?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější