Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemusím s vámi souhlasit, ale zaplaťpánbůh za každý názor, s nímž se dá polemizovat

Co tím chcete říct, pane kolego!? Foto: Fotolia
Co tím chcete říct, pane kolego!? Foto: Fotolia

Komentář Evy Romancovové: Prakticky jakýkoliv veřejně sdělený pohled na věc u nás automaticky vyvolává celou řadu nevybíravých komentářů, posměšků a vulgárních útoků. Těžko se tomu můžeme divit, a především bychom se tím neměli nechat odradit.

Prahou prošel další Pochod hrdosti – akce, kterou se komunita LGBT+ prezentuje navenek patrně nejhlasitěji, tudíž často vyvolává nesouhlasné reakce i vlny podpory. Letošnímu ročníku se dostalo větší pozornosti i proto, že v sousedním Polsku na podobné akci extremisté fyzicky zaútočili na účastníky pochodu a celé téma LGBT+ je tam doprovázeno silně odmítavou kampaní podporovanou i některými tamními politiky, představiteli církve a médií.

V Česku již tradičně větší vášně vyvolávají homofobní výroky členů SPD a jednotlivců z jiných politických uskupení. Letos přilil oleje do ohně i nejvyšší představitel tuzemské katolické církve Dominik Duka, který se rozhodl podpořit pozici části konzervativních polských duchovních.

Vlažný postoj ke všemu netradičnímu – z úst vysoce postaveného katolického hodnostáře očekávatelný – a roztomilý pokus vyvolat v Češích celospolečenské odmítnutí ateismu Duka bohužel doplnil už o něco méně bezelstným varováním před satanistickou agendou a obviněním LGBT komunity z agresivní a nenávistné rétoriky, což zvláště pikantně kontrastuje se záběry skupinek mladých mužů bijících osamocené účastníky průvodu v polském Białystoku.

Jakkoli jsem zastánkyní názoru, že příslušníci LGBT+ komunity by měli být plně zrovnoprávněni s většinovou společností, není to tato otázka, která mě na letošní akci zaujala. Mou pozornost připoutaly reakce na komentář Martina Schmarcze zveřejněný na info.cz.

Korektně napsaná úvaha, v jejímž závěru se píše: „S čím se nesmířím, je pokrytectví, kdy se tato ryze politická (či ideologická) agenda tváří jako boj za nějaké základní občanské právo a političtí odpůrci se šmahem označují za homofoby. To je… nefér“, autorovi přinesla řadu nelichotivých označení – homofob bylo asi nejméně vulgární – od nejrůznějších lidí považujících se zjevně za liberály. Také ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější