Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Za podpis smlouvy jsem koupil mámě dům.“ Jak hokejista Vrána dobruslil z Letňan až do Bílého domu

Hokejista Jakub Vrána. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Hokejista Jakub Vrána. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V květnu si Jakub Vrána poprvé zahrál za dospělou reprezentaci, v červenci podepsal novou dvouletou smlouvu s Washington Capitals. Jeden z nejtalentovanějších českých hokejistů posledních let v rozhovoru pro Deník N popisuje svou cestu na vrchol přes švédský Linköping, setkání s Donaldem Trumpem i bouřlivé oslavy po zisku Stanley Cupu.

Proč jste se v roce 2011 rozhodl pro přestup zrovna do Linköpingu?

Vyrůstal jsem v Letňanech a měl jsem to tady strašně moc rád. Měl jsem výborného trenéra pana Zavadila, který mě vedl odmala. Byl jsem v patnácti letech v situaci, kdy jsem hrál za starší dorost a cítili jsme, že je čas na další krok.

Jenže v Letňanech juniorka nehraje nejvyšší soutěž a A tým nebyl k dispozici, takže byl čas na odchod. Měl jsem tehdy nabídky i z Česka, ale když přišla nabídka z Linköpingu, vydal jsem se do Švédska.

Navíc v té době hráli v Linköpingu Jaroslav Hlinka a Jan Hlaváč, v minulosti tam trénoval i Slavomír Lener. Měli jsme tedy možnost se zeptat na reference, abych nešel do úplného neznáma.

Jak to rodiče brali, že jste v patnácti letech odešel do cizí země?

Pro mámu to úplně nejlehčí nebylo, protože jsem v té době neuměl švédsky ani anglicky. Navíc jsem tam odletěl jen s hokejovou taškou a moc jsem nevěděl, co bude. Rozhodl jsem se ale pro odchod, protože jsem sám chtěl udělat tenhle krok dopředu. Švédsko mi v hokejovém rozvoji strašně moc pomohlo.

Už v patnácti jste věděl, že se chcete hokejem živit?

Nebyl jsem si stoprocentně jistý, ale slyšel jsem strašně dobré reference na švédský systém práce s mládeží. Věděl jsem, že moji vrstevníci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější