Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Radioaktivní mlha okolo další ruské tragédie

Start ruské experimentální rakety s plochou dráhou letu, s jaderným pohonem a možnou jadernou náloží 9M730 Burevěstnik SSC-X-9 Skyfall. Zdroj: video ruského Ministerstva obrany
Start ruské experimentální rakety s plochou dráhou letu, s jaderným pohonem a možnou jadernou náloží 9M730 Burevěstnik SSC-X-9 Skyfall. Zdroj: video ruského Ministerstva obrany

V ruském Sarově se dnes pohřbívalo. Sedm mužů, o jejichž smrti toho ještě bude určitě napsáno hodně, zahynulo při explozi – a tady už se verze různí. Vybuchla ve čtvrtek v zálivu Bílého moře obyčejná raketa, jak tvrdí ruské ministerstvo obrany, nebo něco, čím ruský prezident slibuje už přes rok udivit, a možná i vyděsit celý svět?

Jsou to prý hrdinové. Jen už se o tom nedozvědí. Tři dny po výbuchu rakety u ruského Severodvinsku v Archangelské oblasti bylo pět pracovníků sarovského oddělení Federálního jaderného centra navrženo na vysoká státní vyznamenání. In memoriam.

Alexej Vjušin, Jevgenij Kratajev, Sergej Pičugin, Vladislav Janovskyj a Vjačeslav Lipšev (těla posledních dvou nebyla zatím nalezena) zahynuli 8. srpna 2019 a jejich jména měla být nejspíš navždy před širokou veřejností utajena.

Stejně jako podrobnosti výbuchu i charakteristiky rakety, jejíž motor explodoval. Jenže nezávislí ruští novináři z kanálu Baza o víkendu jména obětí zveřejnili.

V neděli do kouta zatlačená státní agentura TASS vzápětí také vydává jmenný seznam s dovětkem o vyznamenáních.

V pondělí se objevuje informace na stránkách Ruské agentury pro atomovou energii Rosatomu: pět mrtvých je definitivně potvrzeno, stejně jako to, že šlo o jaderné vědce. Další dvě oběti jsou vojáci.

Ještě mnohem jasněji se pro lokální Kanál-16server Kaljučij Sarov vyjadřují fyzici z jaderného centra v Sarově: v Bílém moři skutečně explodovalo blíže neurčené jaderné zařízení, později označené za „malý zdroj energie využívající štěpný materiál“.

Na federálních televizních kanálech se ale o havárii už nemluví a další podrobnosti zůstávají v informační mlze.

Zahraniční média mezitím rozbíjejí oficiální moskevskou verzi o tom, že se vlastně nic mimořádného nestalo. „Hrdinkou“ tragického příběhu by totiž podle nich mohla být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější