Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidem v exekuci má zůstat více peněz. Na politicky nepopulární zvyšování dávek by nedošlo

Ceny energií dál výrazně stoupají. Fialova vláda se proto snaží domácnostem pomoci novým úsporným tarifem. Jeho obrysy zatím ale zůstávají nejasné. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ceny energií dál výrazně stoupají. Fialova vláda se proto snaží domácnostem pomoci novým úsporným tarifem. Jeho obrysy zatím ale zůstávají nejasné. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hnutí ANO navrhuje zvýšení částky, na kterou by exekutoři dlužníkům už nemohli sáhnout. Chce to udělat tak, aby nemuselo růst i životní minimum. Oslovení odborníci na oddlužení s myšlenkou souhlasí, preferují navázání množství nezabavitelných peněz na minimální mzdu.

„Chci vám napsat o hrozně důležité věci. Pálí spoustu lidí. Nezabavitelné minimum,“ objevilo se v neděli večer v pravidelném hlášení na Facebooku Andreje Babiše. Premiér a jeho tým pak pro téměř 200 tisíc sledujících stránky představili myšlenku hnutí ANO, jak zvýšit částku, která ze zákona zůstává lidem v exekucích.

Ve zkratce ji lze popsat následovně: nezabavitelná částka dnes v Česku tvoří dvě třetiny součtu životního minima a normativních nákladů na bydlení v obci do 99 tisíc obyvatel pro jednoho člověka. Letos je to 6428,67 korun plus 1607,17 za každou vyživovanou osobu.

Částka meziročně roste jen o pár stovek korun. Na to, aby to bylo víc, by muselo výrazně stoupnout životní minimum. To ale ČSSD počátkem roku nedokázala prosadit přes svého koaličního partnera. A hnutí ANO se myšlenky nezvyšovat životní minimum drží nadále.

„Kdybychom zvýšili životní minimum a náklady na bydlení, bylo by to příliš nákladné. Zvýšily by se totiž výdaje i na jiné sociální dávky. Proto chceme, aby se nezabavitelné minimum počítalo jinak,“ napsal premiér ve svém hlášení.

Cesty jsou podle něj dvě.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější