Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Huawei oznámil vlastní operační systém. Náhradou Androidu ale není

Richard Yu oznamuje systém Harmony. Optimisticky, jak se patří. Foto: ČTK
Richard Yu oznamuje systém Harmony. Optimisticky, jak se patří. Foto: ČTK

Huawei je dvojka na světovém trhu s mobilními telefony, takže není dobré ho podceňovat. Má navíc poměrně velkou šanci s Harmony OS uspět v Číně, celosvětově je to ale podstatně složitější.

V pátek 10. srpna sdělila čínská společnost Huawei na své vývojářské konferenci, že její nový operační systém pro mobilní a chytrá zařízení se bude jmenovat Harmony OS a dostupný bude v Číně pod názvem HongMeng v tomto roce, v dalších zemích v roce příštím.

Nejzajímavější je to, že stále jde jen o oznámení jména, reálná náhrada za Android, tedy nový operační systém pro mobilní telefony, neexistuje a podle dostupných informací hned tak existovat nebude. Harmony má mizivou šanci na úspěch.

Proč Huawei potřebuje mobilní operační systém

Trumpova vláda v květnu zakázala americkým firmám dodávat technologie společnosti Huawei. To čínskou společnost zasáhlo na řadě míst, ale jedním z nejcitlivějších je to, že může přijít o možnost využívat Android. Ten je základem mobilních telefonů značek Huawei i Honor (samostatná značka v rámci Huawei Group). Bez Androidu se tyto telefony promění v nepoužitelnou mrtvou elektroniku.

Číňané to mohou řešit dvěma způsoby. Především lze využít toho, že Android je open source, takže je zcela legální vytvořit si jeho vlastní verzi. Toto poměrně schůdné řešení má ale zásadní nedostatek. „Fork“ (jak se takové vlastní verzi říká) nebude mít přístup k službám Googlu, nejenom k vyhledávání či YouTube, ale hlavně ke Google Play a tím k tisícům podstatných či velmi užitečných aplikací. Jak vypadá taková situace v praxi, je možné vidět u Amazonu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Huawei

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější