Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

LGBT+ komunitu už jste odsoudil, pane kardinále. A kdy odsoudíte útoky na ni?

Kardinál Dominik Duka má k politikům blízko. Foto: ČTK
Kardinál Dominik Duka má k politikům blízko. Foto: ČTK

Komentář Filipa Titlbacha: Nejvyšší představitel katolické církve u nás, kardinál Dominik Duka, podpořil krakovského arcibiskupa Marka Jędraszewského, který se ostře vymezil vůči LGBT+ komunitě. Polský duchovní ve svém kázání doslova varoval před „duhovým morem“, který ohrožuje jeho zemi. To vše necelý měsíc poté, co skupiny extremistů fyzicky napadly účastníky Pochodu rovnosti ve městě Białystok na severovýchodě země. Pražský primas si tak opět notuje s Tomiem Okamurou a dalšími homofoby z SPD a odjinud.

Homofobní rétoriku stupňuje polská katolická církev v době, kdy vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) zahájila kampaň proti právům LGBT+ lidí před klíčovými volbami v říjnu. Církev tak kopíruje slova předsedy PiS Jarosława Kaczyńského, který hnutí za práva sexuálních menšin označuje za hrozbu pro polský národ a jeho identitu. A připojil se i konzervativní týdeník Gazeta Polska, který v posledních týdnech začal distribuovat nálepky s nápisem Zóna bez LGBT. Nutno podotknout, že list má velmi blízko k politikům PiS.

Tuto atmosféru nepřímo schvaluje Duka následujícími slovy zveřejněnými na svých stránkách: „Jako primas český, předseda České biskupské konference, arcibiskup pražský a kardinál římskokatolické církve se k prohlášení předsedy polského episkopátu připojuji a k podobnému kroku vyzývám i zástupce slovenské a maďarské biskupské konference. Zároveň vnímám jako varovné, že témata LGBT ideologie se podle posledních zpráv rozšiřují i o ateistickou a satanistickou agendu, tedy o jevy, o jejichž odmítnutí nemůže být celospolečenských pochyb.“

Spíše úsměvná než alarmující je jeho poznámka o tom, že se LGBT+ témata rozšiřují i o ateistickou agendu, která je, podle jeho slov, pro společnost škodlivým jevem. Tuto větu Duka pronáší v zemi, která je spolu se Švédskem a Nizozemskem nejateističtější v Evropě. A kterou agendu má vlastně na mysli?

Mnohem závažnější je ale to, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější