Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu, tvrdí Babiš mladší. Opozice žádá vysvětlení

Premiér Andrej Babiš. Foto ČTK/AP/Alik Keplicz
Premiér Andrej Babiš. Foto ČTK/AP/Alik Keplicz

Starší syn premiéra Andreje Babiše pro server Seznam Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli držen v Moskvě a na Krymu. Opozice žádá po premiérovi, který večer přiletěl na návštěvu sicilského Palerma, vysvětlení.

Reportéři serveru Seznam Zprávy našli Andreje Babiše mladšího v bytě ve Švýcarsku, kde bydlí se svou matkou, premiérovou bývalou ženou. Muž, který je stejně jako jeho otec a další členové rodiny obviněn v kauze údajného dotačního podvodu kolem farmy Čapí hnízdo, prohlásil, že byl proti své vůli zadržován na různých místech včetně Ruskem okupovaného Krymu.

Odvezl jej tam prý Petr Protopopov, manžel psychiatričky a političky ANO Dity Protopopové. Ta měla Babiše mladšího léčit a podepsala také zprávu, podle níž mělo být jeho stíhání zastaveno ze zdravotních důvodů. „Řekla mi: máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny,“ řekl reportérům Andrej Babiš mladší. Protopopov mu pak prý už v zahraničí sdělil, že „já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený“.

„Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ míní Babiš mladší. Zároveň připustil, že otec o jeho zadržování nemusel vědět. Také přiznal, že v minulosti podepisoval jakési dokumenty týkající se Čapího hnízda: „Pozitivně si pamatuju, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval, nevěděl jsem vůbec, co podepisuji.“

Premiér Babiš a manželé Protopopovi se serveru Seznam Zprávy odmítli vyjádřit.

Babiš mladší pro své tvrzení neposkytl žádné důkazy,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější