Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump stupňuje útoky na média: tisk na tom vydělává, televize ztrácejí

Americký prezident Donald Trump si vykládá světovou historii po svém. Foto: Joshua Roberts, Reuters
Americký prezident Donald Trump si vykládá světovou historii po svém. Foto: Joshua Roberts, Reuters

Žádný prezident neurážel novináře tak intenzivně, jako to dělá Donald Trump. Přesto se mu jeho taktika zatím podle všeho vyplácí.

Bylo to první povolební setkání novinářů s prezidentem. Měl to být nový začátek – prezident byl kvůli vítězství demokratů ve Sněmovně v oslabené pozici, a tak před novináře přicházel v pokornější náladě než obvykle, navenek otevřený jejich dotazům.

Pár otázek reportéra CNN Jima Acosty ale stačilo, aby ho prezident místo odpovědí zasypal urážlivými větami, o jejichž dohře se novinář dozvěděl o pět hodin později. To když šel jako obvykle připravit před Bílý dům svůj večerní vstup do vysílání a od ochranky se dozvěděl, že jeho novinářské povolení do prezidentova sídla už neplatí.

Acosta začal svou výměnu s prezidentem otázkou, proč prezident mluví o karavaně cizinců jako o davu plném zločinců a teroristů, kteří jdou napadnout USA. „To je můj názor,“ řekl mu prezident. „Na základě jakých podkladů jste si ho vytvořil?“ ptal se Acosta, zatímco se mu hostestka snažila odebrat mikrofon, protože každý má nárok na jednu otázku. „Víte co, vy si řiďte CNN, mě nechte řídit zemi. Kdybyste to dělali dobře, neměli byste tak nízkou sledovanost,“ naznačil Trump rukou, že s ním skončil.

Záběr, kdy si Acosta nenechal od hostesky vzít mikrofon, pak v digitálně upravené podobě rozesílala mluvčí Bílého domu jako důkaz, že novinář byl vůči ženě agresivní.

„Obáváte se, že kvůli Muellerově komisi…“ zkoušel se ještě rychle ptát Acosta, ale vtom si Trump vzal slovo. „Neobávám se ničeho, protože to je kachna. Odevzdejte ten mikrofon.“ Acosta se ještě rychle zkusil zeptat na hrozící obvinění a Trump spustil nečekaný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější