Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zajišťovací šílenství je u konce. Počet příkazů výrazně klesl

Finanční úřad. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Finanční úřad. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Berní úředníci se zajišťovacími příkazy šlápli na brzdu, dokládají to i letošní statistiky. Excesy jsou již minulostí, věří ministerstvo financí i odborníci. Shodují se přitom, že původně zamýšlené změny v zákoně už nebudou potřebné.

Finanční správa se podle posledních statistik chová výrazně obezřetněji při vydávání zajišťovacích příkazů. Jejich počet, množství dotčených firem i zajištěných peněz letos výrazně klesly.

Zajišťovací příkaz můžou úředníci využít ve chvíli, kdy mají důvodné podezření, že poplatník v budoucnu nezaplatí daň, která ještě není splatná a nemusí být ani vyměřená. Peníze se potom musí poslat do tří dnů a úřad může přistoupit i k exekuci. Právě kvůli nadužívání tohoto výjimečného nástroje se finanční správa stala v posledních letech terčem kritiky.

Například v první polovině roku 2015 vydala 807 zajišťovacích příkazů na 248 firem v hodnotě 1,6 miliardy korun, letos se za prvních šest měsíců tato opatření dotkla jen 83 podnikatelů. Celkem pak úřady v první polovině roku vydaly 313 zajišťovacích příkazů v hodnotě 220 milionů korun.

Lví podíl na změně situace má

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější