Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Část pozemků čeká přeměření, online platby budou bez chytrého telefonu složitější a soumrak nad stravenkami

Zeměměřičství, ilustrační foto. FOTO: Pixabay
Zeměměřičství, ilustrační foto. FOTO: Pixabay

Aktualizace katastrálních map si vyžádá nové zaměření některých pozemků. Možné jsou spory i změna výše daně. Lidem bez chytrého telefonu se zkomplikuje posílání plateb přes internet. V našem finančním přehledu informujeme také o plánovaném prodloužení otcovské dovolené, chystaném stravenkovém paušálu, novinkách u předplacených karet i nákladech, které byste měli očekávat, chcete-li pořídit vlastní studnu.

Vlastníci některých pozemků musí označit jejich hranice

Některé pozemky se musí kvůli aktualizaci map katastrálních úřadů znovu zaměřit. Při jejich digitalizaci se totiž přišlo na to, že část z nich je špatná či poničená a proto je nutné znovu vyrazit zaměřovat do terénu. Vlastníky dotčených pozemků tak v budoucnu vyzvou katastrální úřady k označení jejich hranic a k účasti u měření.

Kromě zaměřování kvůli špatným původním mapám se podle serveru Seznam zprávy budou nově mapovat například také zastavěná území obcí, ve kterých v minulosti proběhly pozemkové úpravy, nebo malé obce, jejichž staré plány jsou nepřesné.

Majitele mapovaných a sousedících pozemků úřady s předstihem vyzvou k účasti na měření. Na místě spolu s komisařem projdou pozemek, vyznačí hranice a podepíší protokol. Zeměměřič poté body zaměří a zanese do digitální mapy.

Pokud se sousedé na hranici nedohodnou, mohou do protokolu uvést své výhrady a po zakreslení pozemku do digitální mapy se odvolat ke katastrálnímu úřadu, zeměměřičskému inspektorátu nebo posléze až k soudu.

Očekává se, že při digitalizaci a zpřesňování map dojde asi u desetiny pozemků ke změně výměry parcely, která ovlivňuje výši daně z nemovitosti. Proto některým poplatníkům vznikne povinnost podat úplné nebo dílčí daňové přiznání.

Lidé bez chytrého telefonu budou mít online platby složitější

Platby kartou online by od 14. září měly být bezpečnější a jednodušší. Jednodušší ale jen pro majitele chytrých telefonů. Ti ostatní budou mít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější