Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Jedy se odkládají, pokračování kauzy s vízy i první burčák

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Pracovní týden se opět chýlí ke konci, ale ještě před víkendovými radovánkami nabízíme přehled toho podstatného, co dnes hýbalo nejen Českem. Dnešní Notes namixoval Jan Tvrdoň.

Jižní Morava hlásí první burčák. Dnes začínám s drobnou zprávou od konkurence, ale nemůžu jinak. „Úroda je zase pěkná. Žádné dramatické události se nestaly, ale pokud bude dalších několik let pokračovat sucho, tak se to odrazí i na těch keřích“, cituje Český rozhlas Brno jednoho z vinařů. No radost.

Ale na vážnější notu. Plošné použití jedu proti hrabošům se odkládá. Ministerstvo zemědělství pod vedením Miroslava Tomana (ČSSD) couvlo pod velkým veřejným tlakem a prozatím odložilo nasazení prostředku proti škůdcům. V pondělí by se měli sejít zástupci resortů zemědělství a životního prostředí a řešit, co s hraboši. Více v textu Honzy Wirnitzera.

Šéf pražské ZOO na Twitteru ke kauze hubení hrabošů.
Šéf pražské ZOO na Twitteru ke kauze hubení hrabošů.

Není živočich jako živočich. Zatímco přežití hrabošů kromě velké části zemědělců už druhý den vyvolávají politikové i veřejnost napříč spektrem, jednoho živočicha prostě nedostanete, ať se snažíte sebevíc. „Přežijí ve vařící vodě i v kapalném heliu poblíž absolutní nuly. Snesou tisíckrát větší dávky radioaktivity než člověk. Dovedou přežít na dně oceánu při tlaku 6000 atmosfér, ale také ve vakuu,“ píše Petr Koubský o želvuškách, které byly součástí izraelské neúspěšné mise na Měsíc. Tohle si určitě přečtěte.

Pokračujeme také v mapování kauzy o udělování víz na českém velvyslanectví v Íránu. Poté, co Jakub Zelenka s Lukášem Prchalem celou věc otevřeli, se na samotnou problematiku udělování víz a možného vlivu velvyslance podíval na našem webu bývalý ambasador v Británii nebo USA Michael Žantovský. „Za normálních okolností použije velvyslanec této procedury zcela výjimečně, možná několikrát během čtyřleté doby vyslání. Udělení několika desítek přednostních víz je obvykle spojeno s mimořádnou situací v dané zemi. Udělení několika set takových víz je zcela bezprecedentní,“ píše Žantovský.

Nabízíme toho ale mnohem víc. O epidemii eboly ve střední Africe píše Eva Mošpanová. Další díl Tváří Ameriky nabízí Jana Ciglerová. Zajímavou reportáž z domova ve Svojšicích napsala Jana Ustohalová. A pro změnu z Británie se ozývá se svým deníkem Tereza Anteneová.

Ještě si dovolím upozornit na fakt zajímavý rozhovor Kirilla Ščeblykina s reportérem CNN Evanem Perezem. Ten se věnuje zejména otázkám bezpečnosti a spravedlnosti. Kirill se s ním bavil především o posledních střeleckých útocích ve Spojených státech, v čem je tragédie města El Paso nová a zda může něco změnit.

Co dalšího se dělo?

Vzpomínáte na Antonína Staňka? Dnes již neministr kultury (což je také aktuální stav na tomto resortu) a poslanec ČSSD zasáhl těsně před svým odvoláním do věci kolem komplexu Hadí lázně. Staněk konkrétně rozhodl, že lázně nejsou kulturní památkou – a to navzdory všem ostatním institucím.

S komplexem tak může místní developer, který je shodou okolností sponzorem Miloše Zemana, nakládat dle libosti. S informací přišel web Neovlivní.cz. Staňkovo připodobnění se ke Karlu IV. působí hned realističtěji. 😉 Samozřejmě nás zajímalo, jak se na to dívá i sám podnikatel Třešňák, kterého se věc týká. Více v textu Lukáše Prchala.

V Moskvě se zítra budou konat „velké závody v řízení policejních antonů“. Oznámila to oficiálně vládní agentura TASS. Ve stejný den proběhne demonstrace za svobodné volby do moskevské dumy. Jakože vážně.

A Rusko ještě jednou. Zranění při výbuchu motoru během testu rakety v ruském Severodvinsku 8. srpna byli dnes převezeni do Moskvy na specializované státní biofyzikální centrum Burjazanova, kde se mj. léčí lidé zasaženi radiací. Mezitím se objevily zprávy, že lidé v této oblasti země skupují jód.

V Praze zítra proběhne pochod v rámci Prague Pride. Neznámý člověk již během včerejšího večera spálil duhovou vlajku a střílel petardy do lidí. Jistě je na sebe dostatečně hrdý… Na případ upozornily Seznam Zprávy.

No a ukončeme to dnes trochu odlehčeně. S novým obrázkem stálého zpravodaje Jaze. Klidnou dovolenou všem dovolenkářům a ostatním příjemný a klidný víkend.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější