Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportér Perez ze CNN: Amerika hledá cestu, jak bojovat s vnitrostátním terorismem

Evan Perez Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Evan Perez Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Evan Perez se v CNN věnuje spravedlnosti a bezpečnosti. V rozhovoru s Deníkem N tvrdí, že se FBI teprve učí postupovat proti pravicovým teroristům. Donald Trump podle něj svým chováním Američany nejen rozděluje, ale také je učí, že prezidenti jsou obyčejní lidé.

Mladý muž minulý týden publikoval manifest a potom jel střílet lidi hispánského původu do El Pasa. Za Trumpovy administrativy přibylo zločinů z nenávisti. Je v USA opět normální být rasistou?

To je zajímavá otázka. Ptal jsem se na to samé FBI: Je to horší, nebo jen lidé začali tyto zločiny více nahlašovat? Ani oni si ale nejsou jisti, jestli se to zhoršuje. Vědí, že je více nahlášených zločinů z nenávisti.

A určitě je to viditelnější. Někteří lidé dnes mají víc odvahy vyjít do ulic pochodovat a dávat své politické názory najevo. Spousta z nich byla dosud na okraji společnosti a zájmu, ale když například jejich vyjádření na Twitteru sdílejí lidé z prezidentovy rodiny a jeho okolí, nebo dokonce sám prezident, tak to k nim přitahuje publicitu.

Pozornost se roky soustředila na Islámský stát a islámský extremismus a nikdo se nevěnoval růstu pravicového extremismu a bílému nacionalismu v USA.

A pak tu máme i levicový extremismus. Některé antifašistické skupiny reagují na pravicové extremisty a tyto dva směry se pak střetávají.

Jsou pro boj s domácím terorismem použitelné postupy, jimiž se bojovalo s džihádem?

To je dobrá otázka. V podstatě se právě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější