Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČVUT shání nového šéfa institutu robotiky. Další půlrok nejistoty ústav nepřežije, varuje odvolaný Mařík

CIIRC Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Mařík
CIIRC Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Mařík

Rektor Českého vysokého učení technického Vojtěch Petráček dnes vypsal výběrové řízení na post ředitele ústavu robotiky CIIRC. Ten do letošního června zastával Vladimír Mařík a kolem jeho odvolání se strhl spor, do něhož se zapojil i premiér Andrej Babiš. „Stali jsme se součástí vysoké politické hry,“ konstatuje rektor.

Vysoká škola konkurz na nového šéfa robotického centra vypsala krátce poté, co rektor ČVUT s podporou děkanů odmítl, aby se z ústavu stala nová fakulta. Postavil se tak tlaku, který na vysokou školu vytvořil při své říjnové návštěvě premiér Andrej Babiš, jenž vyčlenění ústavu prosazoval.

Výběrové řízení na nového šéfa CIIRC jde opět proti tomu, co prosazuje Babiš, který přímo lobboval za opětovnou instalaci Maříka do funkce. Za odvolaného ředitele se postavil i prezident Miloš Zeman.

Sám Mařík v tuhle chvíli neví, jestli se bude o místo ucházet. Jasné není ani to, zda by splňoval všechny podmínky. Jedno z kritérií je i dlouhodobý výzkumný pobyt na významné zahraniční instituci. Mařík podle svých slov působil dva měsíce na univerzitě ve Vídni a několik měsíců v Mexiku. Zda by byly jeho zkušenosti akceptovány, podle něj ale závisí na tom, co ČVUT přesně myslí termínem „dlouhodobý“.

„Nevím, co si o tom mám myslet. Opravdu nevím. Pan rektor se mnou nekomunikuje, jenom prostřednictvím tisku dává vzkazy,“ reagoval Mařík na zprávu o výběrovém řízení. Zároveň ještě nedokáže říct, zda se bude do konkurzu vůbec hlásit. Podle Maříka může být problém, že nový ředitel má nastoupit až na počátku dubna. „To znamená dalšího půl roku nejistot, a to ústav nepřežije,“ je přesvědčen. „Už je půl roku bez perspektiv a tohle je další půlrok.“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Spor kolem institutu robotiky na ČVUT

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější