Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme dospělí chlapi, s vízy v Íránu jsme nekšeftovali. Ministerský audit rozcupujeme, tvrdí Zbytek

Zdeněk Zbytek ve volebním štábu Miloše Zemana při druhém kole prezidentské volby 27. ledna 2018. Foto: Lukáš Prchal
Zdeněk Zbytek ve volebním štábu Miloše Zemana při druhém kole prezidentské volby 27. ledna 2018. Foto: Lukáš Prchal

Český velvyslanec v Íránu Svatopluk Čumba byl ze země odvolán kvůli nadužívání své pravomoci pro udělování víz. Jména tamních podnikatelů, jejichž počet se vyšplhal na téměř 400, mu dodávala obchodní komora exministra zahraničí Jana Kavana a prezidentova přítele Zdeňka Zbytka. Ten v rozhovoru pro Deník N odmítá, že by dělal něco nelegálního. „Já ani pan Kavan jsme s vízy nekšeftovali a nekšeftujeme. Jsme dospělí chlapi,“ tvrdí Zbytek.

Ministerstvo zahraničních věcí odvolalo velvyslance v Íránu, pana Svatopluka Čumbu, a zabývá se kupčením s vízy do Česka. Do případu je podle zprávy z Černínského paláce zapletena vaše Česko-slovensko-íránská obchodní komora, která měla lidi pro víza doporučovat. Takto měla doporučit skoro 400 lidí. Jak to bylo?

Celé je to trochu jinak.

Jak?

Já ani pan Kavan jsme s vízy nekšeftovali a nekšeftujeme. Jsme dospělí chlapi. Vystavovali jsme oficiální pozvání, jak to děláme a budeme dělat všem, kteří s námi mají zájem ekonomicky spolupracovat. Je jedno, jestli to je Írán, Rusko, Vietnam nebo Čína. Oni (lidé z těchto zemí) potřebují pozvání a bez pozvání vám víza nedají.

Pan velvyslanec Čumba byl ale odvolán. Deník N to má potvrzeno z několika zdrojů z diplomacie. Důvodem je to, že nadužíval své pravomoci při vystavování těchto víz na pozvání…

Něco malinko o tom vím. Generální inspekce byla i u nás a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza s vízy v Íránu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější