Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Umřít podle zákona. Úřady vyhošťují matku těžce nemocné české občanky

Ilustrační foto: Ahmed Ashhaadh, Unsplash
Ilustrační foto: Ahmed Ashhaadh, Unsplash

Roztroušená skleróza je nemilosrdná. Češka s ukrajinskými kořeny Olga Sokolovská se sice už nemůže hýbat, ale vnímá, myslí a trápí se. Hledá skulinu v zákonech, která by jí umožnila dožít s maminkou.

Seděly na chodbě a pokorně čekaly, jak už se na úřadech čekává. Když se objevili muži v uniformě cizinecké policie, nejdřív jim nedošlo, že si jdou pro ně. Až když Tetjanu vlídně, ale důrazně požádali, aby šla s nimi, bylo jasno. Tohle nedopadne dobře.

Celá dramatická scénka se odehrála tento týden v úterý na chodbě libereckého odboru pro migrační a azylovou politiku ministerstva vnitra. Hlavním aktérem byla Tetjana Sokolovská. Ukrajinská občanka. Přišla požádat na příslušný úřad o prodloužení pobytu v České republice. A to z důvodů velmi zásadních: chtěla by být u toho, až její dcera – česká občanka – vydechne naposledy. Vlastně toho nepožaduje tak moc. Stav Olgy se zhoršuje velmi rychle.

Stav: hadrová panenka

„Včera jsme se bavily s Olgou o smrti,“ říká Hana Málková, dobrovolná pečovatelka z organizace Muži a ženy, která pomáhá matce a dceři Sokolovským řešit složitou situaci. „Jak to pak bude… Jde to strašně rychle.“ Hana Málková je teď s oběma ženami často. Doprovázela Tetjanu i na úřady. Když si pro ni přišli muži v uniformách, myslela si, že už se možná matka s dcerou nikdy neuvidí.

Byla to právě paní Málková, kdo mi v domluvený čas nezvedal telefon a namísto toho poslal zprávu, která nevěstila nic dobrého: „V současné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější