Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Teplice spustily protiútok proti obviněním šéfa českého fotbalu. Musí zasáhnout stát a sponzoři, říkají šéfové klubu

Šéfové fotbalových Teplic Petr Hynek a Pavel Šedlbauer se jako první ozvali proti obvinění Martina Malíka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Šéfové fotbalových Teplic Petr Hynek a Pavel Šedlbauer se jako první ozvali proti obvinění Martina Malíka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Fotbalové Teplice se ostře vymezily proti slovům předsedy Fotbalové asociace Martina Malíka, který v rozhovoru pro Deník N řekl, že za letité problémy s rozhodčími si mohou kluby samy. Samotný šéf fotbalu se později za svá slova omluvil. Vrcholní manažeři Teplic Pavel Šedlbauer a Petr Hynek v rozhovoru pro Deník N tvrdí, že ze strany Martina Malíka šlo o alibismus.

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martin Malík v rozhovoru pro Deník N uvedl, že za letité problémy s rozhodčími si do jisté míry mohou i samy kluby. „Pokud připustím, že rozhodčí může ovlivnit zápas, musí existovat nabídka od určitých konkrétních rozhodčích, ale musí zároveň existovat i poptávka od konkrétních klubů. Ty v podstatě bez výjimky zaměstnávají osoby, které tohle přesně mají v popisu,“ řekl Malík Deníku N.

Na Malíkovo obvinění z ligových klubů reagovaly jako první Teplice. Šéfové severočeského klubu poslali otevřený dopis přímo předsedovi FAČR Malíkovi, v němž jeho tvrzení odmítají. „Jsme rádi, že se postupně přidaly i další kluby a především LFA (Ligová fotbalová asociace, která kluby sdružuje – pozn. red.), protože jinak by to bylo nepřímé přiznání, že to takto opravdu funguje,“ říká ředitel klubu Petr Hynek. „Bylo to obecné nařčení klubů, které se nás tady v FK Teplice hodně dotklo,“ dodává předseda představenstva Teplic Pavel Šedlbauer.

I další kluby tvrdí, že je Malík poškodil, jejich reakce přinesl deník Sport. „Nemůžeme vůbec uvěřit tomu, že podobné tvrzení mohlo být v této podobě vyřčeno,“ uvedl například šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Předseda Fotbalové asociace se za svoje slova následně omluvil. „Ve světle spekulací, které se kolem rozhodčích už dlouhou řádku let neustále rojí, jsem se evidentně zbytečně strachoval o to, že je situace v provázanosti českých klubů a fotbalových rozhodčích mnohem horší, než ve skutečnosti je,“ uvedl Malík.

Tepličtí manažeři jeho předchozí vyjádření označili za alibismus. Majoritním vlastníkem Teplic je firma AGC, tedy japonská sklářská společnost, ve které Hynek i Šedlbauer strávili většinu svého pracovního života. „Je nemyslitelné, abych poškodil firmu, která mě živila téměř celý život. Každou chvíli se navíc v klubu objeví auditoři z Japonska, takže musíme mít vše naprosto transparentní. Navíc jsme oba vytrénovaní Japonskem, kde se na morálku dbá maximálně,“ vysvětluje Šedlbauer. „My jsme jako jediní ještě za pana Hrdličky zveřejnili platové kategorie našich hráčů. Klidně to udělám i dnes, nemám s tím problém. Náš klub jde zcela jinou cestou, než naznačuje pan Malík,“ dodává k otázce transparentnosti.

Ozvaly se vám další kluby po přečtení vaší reakce?

Šedlbauer: Ozval se nám Dušan Svoboda z Ligové fotbalové asociace (již zmíněná LFA), kterého to naštvalo a přemýšlí, co s tím dál. V pravidlech UEFA je jasně dáno, že delegování rozhodčích musí řešit daná asociace, což je v pořádku. Na ligovém grémiu jsem ale navrhoval, aby si nominaci sudích na jednotlivé zápasy řešila LFA. Tím by se vliv fotbalové asociace zmírnil. Pan Malík v rozhovoru říká, že by se mohli rozhodčí losovat a kluby byly proti tomu, ale nás se nikdo neptal, zda bychom souhlasili. Osobně beru argument, že by slabší rozhodčí nemusel zvládnout derby, ale možná by bylo méně problémů než dnes.

A neměl pan Malík do jisté míry pravdu?

Šedlbauer: Dobrá otázka, ale my se určitě nebudeme vyjadřovat k ostatním. Jen bych chtěl říct, že rozhodčí zcela spadají pod FAČR. Navíc z Komise rozhodčích rezignoval Petr Mlsna, který tam byl za LFA. Takže FAČR je zodpovědná za kvalitu i kvalifikaci rozhodčích a celý tenhle systém. Říct, že si za současný stav mohou do jisté míry kluby, je absolutní alibismus. Navíc po baráži znělo z FAČR, že za chyby rozhodčích může LFA, protože tam nebylo video. Nedivím se, že normální člověk na fotbal kašle, když vidí, co se tady děje. Musím ale také přiznat, že od bývalých rozhodčích slýchávám, že se k nim občas dostávaly instrukce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější