Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bitevní pole: Anatomický řez pubertou i zdivočelou dobou

Obálka českého vydání.
Obálka českého vydání.

Prý jsou v tom nevinně, prý jim ještě nedozrál mozek, utěšuje sám sebe hrdina výtečného, sarkasticky sžíravého a zároveň něžného románu Bitevní pole z pera belgického novináře, hudebního kritika a rozhlasového a televizního moderátora Jérôma Colina (*1974).

Colin se na poli literatury poprvé uvedl v roce 2015 knihou Vyhnout se mýtnému, v níž se vypořádal s vlastní krizí středního věku, v novém románu Bitevní pole, který pro nakladatelství Host do češtiny přeložila Sára Vybíralová, se zase nechal inspirovat krušným soužitím s pubertálními potomky, které ho, jak sám okomentoval v médiích, téměř připravilo o rozum i o manželství.

Jak se říká, sdílené trápení je poloviční trápení, a tak se čtenář, zejména prochází-li právě podobnou životní etapou, na jeho účet se slzami v očích náramně baví. Ty slzy jsou tam dvojího druhu – od smíchu nad Colinovým pozorovacím talentem a schopností přetavit jej ve výstižné glosy (o dospívajícím románovém synovi Paulovi: „Odešel nahoru do svého pokoje, kde pravděpodobně pošlapal oblečení roztahané po zemi. Rozvalil se na postel. Díval se na připitomělé rapové klipy a nejspíš trochu na porno. Napadlo ho dát si sprchu. Ale rychle si to rozmyslel. To by musel vstát z postele, sejít o poschodí níž, svléknout se. Moc práce.“)

A pak jsou tu oči navlhlé nostalgií nad nevratným během světa, v němž nejeden milující rodič jednoho dne shledá, že pro dítě, pro něž by se rozkrájel, se bez vlastního přičinění ze dne na den stává přinejlepším jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější