Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Evropě budeme mít ostudu, když Babiš na předsednictví nepřidá, říká ministr Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jednání o rozpočtu na české předsednictví EU se prozatím odkládá. Během schůzky na Úřadu vlády se měly probírat připomínky jednotlivých resortů, hlavní jednání ovšem čekají až na premiéra Andreje Babiše. Podle ministra zahraničí hrozí Česku ostuda, pokud nedostanou jednotlivá ministerstva více peněz.

Zatímco se představitelé vládní koalice dohadují o podobě státního rozpočtu, bojuje se o peníze i jinde. Vláda stále ladí, jakou podobu bude mít české předsednictví Evropské unii v roce 2022. A zejména pak to, kolik to bude celé stát. Babišův návrh, aby Česko na celou akci vynaložilo třetinu oproti minulému předsednictví v roce 2009, unisono odmítla všechna ministerstva vyjma resortu financí, které rozpočet akce předkládá.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) v této souvislosti mluví dokonce o možné ostudě pro Českou republiku. „Pokud bude pan premiér a ministryně financí trvat na své variantě, která je hluboko pod minimalistickou verzí, budeme mít v Evropě ostudu,“ uvedl Petříček pro Deník N.

Výtky Petříčkova resortu i dalších ministerstev se probíraly během úterního jednání na Úřadu vlády. K dohodě ohledně podoby předsednictví a nákladů na něj však nedošlo. Podle informací Deníku N by měli jednotliví ministři řešit své připomínky přímo s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Premiér ale na jednání nebyl, od konce minulého týdne je na dovolené na Krétě. Na otázky Deníku N k pořádání předsednictví neodpověděl.

„Úterní schůzka k návrhu rozpočtu pro předsednictví EU se konala v návaznosti na nedávno ukončené vnější připomínkové řízení a účastníci na ni vyjasňovali své postoje. Mohu potvrdit, že ministerstvo financí na jednání neodsouhlasilo navýšení rozpočtu na české předsednictví,“ uvedl pro Deník N mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

„V současné době stále pracujeme s návrhem, že náklady na zajištění předsednictví ČR

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější