Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nechápu, proč se ze sporu o plynárny dělá haló, říká Hřib. Podle Pospíšila spolu těžko vydrží další tři roky

Primátor Prahy Zdeněk Hřib. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Primátor Prahy Zdeněk Hřib. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pražská koalice tento týden řeší spor, v jehož středu je opět neshoda TOP 09 a Pirátů. Stojí za ním neúspěšná snaha primátora Zdeňka Hřiba odvolat šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. S tím koaliční partneři nesouhlasili, předseda TOP 09 Pospíšil označil za další porušení koaličních dohod a cestu ke konci spolupráce. To sice podle oslovených stran nehrozí, spor kolem Pražské plynárenské však vyřešen není.

Rozpad pražské koalice kvůli současné situaci kolem Pražské plynárenské nehrozí. Ačkoliv jsou mezi stranami nadále spory, není pravděpodobné, že by měla koalice kvůli snaze Pirátů odvolat předsedu představenstva Pavla Janečka končit. Obě strany se nyní navzájem osočují, kdo problém vyvolal. A obě se shodnou pouze v tom, že spor považují za uměle vytvořený.

„Piráty jsem na jednání před radou minulý týden upozornil, že zásah do Pražské plynárenské, která spadá do gesce radního Jana Chabra, považujeme za útok vůči kompetenci koaličního partnera. Přesto Piráti bez předchozí dohody navrhli na jednání rady odvolání pana Janečka,“ popsal Deníku N Jiří Pospíšil svůj pohled na to, proč současné spory kolem Pražské plynárenské vznikly.

V rozhovoru pro Novinky.cz dokonce připustil, že by spor mohl způsobit i rozpad koalice. Dodal také, že se mu od začátku více než koaliční vládnutí s Piráty zamlouvala spolupráce s ODS, ačkoliv si nemyslí, že by něco takového bylo nyní možné.

„Když primátor navrhne něco, s čímž koaliční partner zásadně nesouhlasí, považuji to za zásah do kompetencí našich radních. Není možné, abychom něčemu takovému přihlíželi. Narušuje to důvěru mezi koaličními partnery,“ dodal Pospíšil. Koalice se podle něj předtím dohodla, že se v půlce srpna rada sejde s předsedou představenstva Janečkem a teprve pak se mělo rozhodnout, co dál.

S tím ale primátor Zdeněk Hřib nesouhlasí. O tom, že chce odvolat Janečka, prý jasně informoval na čtvrtečním jednání před radou. „Byl jsem tam panem Pospíšilem vyzván, abych to řešil přímo na radě. Avizovali jsme předem, že chceme do materiálu doplnit návrh na odvolání pana Janečka. Nevím, proč by tím měli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější