Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politika je prostor pro muže, jsi ženská, proto jí nerozumíš. Poslankyně popsaly, jak ve Sněmovně čelí znevýhodnění

Předsedové opozičních stran Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Foto: ČTK
Předsedové opozičních stran Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Foto: ČTK

Na sociálních sítích se některé české političky setkávají s tím, že je lidé posílají k plotně či k dětem. Podobným narážkám však čelí i ve Sněmovně. Političky se v anketě Deníku N svěřily i s tím, že jejich mužští kolegové bagatelizovali jejich názory nebo je ignorovali, případně měli narážky na jejich vzhled. Redakce oslovila všech 45 poslankyň a některé další vrcholové političky s dotazem, zda se při své práci cítily jako ženy znevýhodněné. Část z oslovených popsala své špatné zkušenosti.

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková se v dubnu zastala svého kolegy Václava Klause mladšího, kterého ODS vyhodila ze strany. Předseda občanských demokratů Petr Fiala to před médii bagatelizoval s tím, že ji k tomu možná vedla zamilovanost. Ačkoli se nakonec za svá slova omluvil, pro spoustu poslankyň to byla podpásovka a podle Veroniky Šprincové, ředitelky Fóra 50 %, které se zastoupením žen a mužů v politice zabývá, je to příklad sexismu.

Deník N se tedy zeptal současných i bývalých poslankyň, jestli se necítí v politice znevýhodněny, ať už bagatelizováním jejich názorů, nebo nevhodnými poznámkami. Ze 45 současných poslankyň odpověděla více než polovina. Jejich reakce se velice různí. Zatímco některé otevřeně přiznávají, že se s diskriminací setkaly, jiné popírají, že by ve Sněmovně tento problém existoval. Pro některé je to naopak natolik citlivá otázka, že odmítly hovořit na záznam. Těmto poslankyním vadí, že jim třeba někteří kolegové doporučují, aby nosily výstřihy. Všechny se však shodují, že s nevhodným chováním se setkávají výjimečně.

Jednou z otevřenějších respondentek je poslankyně Miloslava Rutová (ANO). Právě jí vadilo chování lídra ODS vůči Zahradníkové Majerové (nyní Trikolóra) a chtěla to ve Sněmovně řešit. „Fiala dehonestoval její rozhodnutí s tím, že tam řádily hormony a je do Václava Klause mladšího zamilovaná,“ říká Rutová a přiznává, že ji to popudilo.

Má pocit, že podobné příklady se vyskytují napříč všemi stranami, kdy se někteří politici-muži domnívají, že ženy nedosahují takových kvalit. Sama se však s podobným jevem nesetkala, ale je to podle ní proto, že si „nenechá nic líbit“.

Fialovo chování se dotklo i Majerové Zahradníkové. „Nemyslím si, že by to bylo sexistické. Bylo to naprosto ubohé a trapné,“ řekla Deníku N Zahradníková. Fiala tím podle ní chtěl shodit její názor a k muži by si to nedovolil. Sama se však jako žena v politice necítí znevýhodněna. Chápe ale ty političky, které mají pocit, že musí vynaložit větší úsilí, aby ve své práci uspěly.

Když ženy nejsou slyšet

„Politika byla historicky vytvářena jako prostor pro muže a muži vytvářený a ženy do ní pořád v určitých ohledech nezapadají,“ říká Šprincová z Fóra 50 %. Politika je proto podle ní sexistická. S tím souhlasí i poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD) a přidala i vlastní zkušenost. „Nikdo vám neřekne: ‚Jsi ženská, nemluv!‘ nebo ‚Říkáš hlouposti‘. Ale dlouho jsem si říkala, jestli nemluvím turecky nebo zda jsem úplně blbá,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější