Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bojoval proti ukrajinské armádě, obvinila policie mladíka z Karlovarska. Za terorismus mu hrozí dvacet let

Dnes již ukrajinští vojáci nestrádají nedostatkem munice či teplého oblečení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dnes již ukrajinští vojáci nestrádají nedostatkem munice či teplého oblečení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili dalšího Čecha, který podle nich bojoval za separatisty ze samozvané Doněcké lidové republiky.

Lukášovi N. bylo jen málo přes dvacet let, když podle vyšetřovatelů odjel na Donbas, kde se přidal k proruským separatistům. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu jej nedávno obvinili, že po boku vzbouřenců bojoval proti ukrajinské armádě.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání jedné osoby pro trestný čin teroristického útoku v souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině,“ potvrdil informace Deníku N Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Jedná se o muže z Karlovarska, který se měl účastnit bojů proti organizované ukrajinské armádě. Bližší informace včetně způsobu jeho cesty na východní Ukrajinu sdělovat nebudeme,“ dodal žalobce Bílý s tím, že vyšetřování je na počátku.

„Detektivové, kteří tyto případy dělají, mají dost důkazů, proto ho obvinili,“ doplnil pro Deník N zdroj obeznámený s vyšetřováním. Účast v bojích na straně nikým neuznaných proruských ozbrojenců vyšetřovatelé zpravidla stíhají právě jako terorismus, za nějž hrozí dvanáct až dvacet let vězení.

Bojovníkem po dvacítce

Ve válce na východě Ukrajiny od roku 2014 zahynulo přes deset tisíc lidí včetně několika českých občanů. Nyní pětadvacetiletý Lukáš N., který podle vyšetřovatelů za separatisty bojoval v druhé polovině 2015, měl v tomto směru štěstí – vrátil se domů a nyní pracuje a žije s přítelkyní v jednom z obecních bytů na Karlovarsku.

„Syn o tom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější