Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo vezme děti na nepovolenou demonstraci, může o ně přijít, varuje Rusy prokuratura

Lidé, kteří si na demonstrace s sebou berou děti nebo je svěřují někomu do péče, aby se jich mohli účastnit, riskují, že o své potomky přijdou. Foto: ČTK/AP
Lidé, kteří si na demonstrace s sebou berou děti nebo je svěřují někomu do péče, aby se jich mohli účastnit, riskují, že o své potomky přijdou. Foto: ČTK/AP

Moskevská prokuratura začala prověřovat lidi, kteří na nepovolené protestní akce vodí své či cizí děti. Za obzvláště zavrženíhodnou označují bezpečnostní složky praxi, kdy aktivisté berou do náručí cizí děti, aby unikli zatčení. Prokuratura varuje rodiče, kteří podle ní se svými dětmi takto „obchodují“, že jim potomka odebere. Opozice se obává, že jde o další zbraň, kterou chce stát zasáhnout občany na tom nejcitlivějším místě.

Pokud se rodiče v Rusku rozhodnou jít na nepovolenou demonstraci a svěří své malé dítě někomu dalšímu, riskují, že o ně přijdou. Vyplývá to z úterního oficiálního sdělení moskevské prokuratury.

Ruské úřady už zahájily prověřování lidí, kteří se 27. července a 3. srpna účastnili nepovolených demonstrací za svobodné volby do dumy hlavního města a kteří si s sebou vzali své malé děti, případně je kvůli tomu ponechali bez dozoru nebo je svěřili do péče někomu dalšímu.

Prokuratura zatím na svých stránkách zmiňuje jeden manželský pár, který bude mít určitě velké problémy. Vyšetřovatelé už totiž pokládají za dokázané, že se oba rodiče přinejmenším jedné nepovolené akce účastnili.

Matka ani otec nepopírají, že by se i s dítětem demonstrací účastnili, ale prý byli pouze na těch povolených. Nevidí nic špatného na tom, že ročního syna svěřili na chvíli do péče svých příbuzných –kteří se ovšem také akcí účastnili.

Otec chlapečka Dmitrij Prokazov v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Svoboda řekl, že v noci na úterý 6. srpna provedla policie v bytě, kde s rodinou žije, domovní prohlídku. Vyšetřovací výbor, který k prohlídce dal pokyn, argumentoval obavami o bezpečí dítěte.

„Jsme úplně nevinní. Žádných nepovolených akcí jsme se neúčastnili a dítě nikdy nenechali o samotě a v nebezpečí,“ říká otec chlapce.

Jenže prokuratura v chování rodičů vidí zanedbání péče. Navíc – jak prokuratura zdůrazňuje – otec chlapečka ani nemůže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější